Mangfoldsledelse

Læringsmål  

Denne delen passer for dere som vil lære hvordan lage en strategi eller plan for arbeidet. Den er også tilpasset til de som ønsker konkrete tips om mangfoldsledelse.

Formålet med denne delen er:

  • at dere skal forstå hva mangfoldsledelse og mangfoldskompetanse er.

  • at dere skal lære hvordan lage en plan for å lede mangfoldsarbeidet i organisasjonen.   

Tidsestimat 

Sett av 1 time  

Innføring  

Mangfoldskompetanse 

I arbeidet med å utvikle mer mangfoldige arbeidsplasser og organisasjoner snakkes det mye om at vi tenger mangfoldskompetanse. Men hva er det egentlig? Mangfoldskompetanse handler om å ha erfaringer, kunnskap og bevissthet om at det finnes forskjeller blant annet i tenkemåter, kulturer, fysiske forutsetninger, livssituasjon og verdier. Videre handler det om å forstå hvordan mangfold bidrar til å utløse andre løsninger enn i en mer homogen gruppe.   

Mangfoldsledelse 

Mangfoldsledelse er en strategi for å anerkjenne og arbeide systematisk og strategisk med mulighetene mangfold gir for å utvikle organisasjonen. Mangfoldsledelse handler også om å være oppmerksom på barrierer i samfunnet, og i egen organisasjon, som kan bidra til at grupper og personer behandles ulikt, for eksempel ved ansettelser eller rekruttering til verv i organisasjonen.    

Spørsmål 

Still deg selv spørsmålene 

  • Har dere et aktivt forhold (eller en strategi) til mangfold i organisasjonen?   

  • Hvis ja, hvordan sørger dere for at dette blir videreført til nedover i organisasjonen, til nye ansatte og tillitsvalgte?  

  • Hvis nei, kan dere sette dere mål og legge det inn i organisasjonens planer eller vedtekter? 

 Fremgangsmåte 

  1. Forankring i ledelsen. Arbeid med inkludering og økt mangfold skal føre til endring og utvikling i organisasjonen. Dette er strategisk arbeid som må forankres i ledelsen og organisasjonens planer. For å lykkes må ledelsen sørge for nødvendige ressurser. Arbeid for økt mangfold er også holdningsskapende arbeid og ledelsen må synliggjøre sitt engasjement og vilje. Endringer kan møte motstand og forankring i ledelsen er viktig for de som skal jobbe med å gjennomføre tiltak for å nå målene.  

  2. Sett mål for mangfoldsarbeidet. Når dere skal sette dere mål må dere snakke om og bli enig om hvilket mangfold dere ønsker at organisasjonen skal ha. Sørg for å ha mål som er målbare for dere. Det kan gjelde for eksempel mangfoldet i sekretariatet og styret. 

  3. Analyser nåværende situasjon. Når dere har satt mål for mangfoldsarbeidet bør dere lage en beskrivelse av status for mangfoldet og utfordringer og ressurser for å nå målene. Ved å beskrive nåværende situasjon får dere et grunnlag for å konkretisere målene for mangfoldsarbeidet. Konkrete mål gir dere et redskap for å se om dere oppnår endring. En fin måte å gjennomføre en analyse på, er å gjøre en SWOT-analyse (strengths, weaknesses, opportunities, og threats). Målet for analysen kan være å identifisere hvilke styrker, svakheter, muligheter og trusler organisasjonen ser i arbeidet med å nå målet om økt mangfold i organisasjonen. Analysen legger grunnlaget for å lage en plan.  Slik gjør du en SWOT-analyse  

Spørsmål

Still deg selv spørsmålene 

  • Er mål om mangfold en del av rekrutteringsarbeidet til sekretariat og styre?

  • Har dere kanaler der tilfeller av diskriminering og rasisme kan varsles, og er disse kjent for ansatte og tillitsvalgte?

Fremgangsmåte

Tips til planer for mangfold: 

  1. Lag en plan! Strategisk arbeid for økt mangfold kan være utfordrende fordi det er et langsiktig arbeid. Hyppige utskiftninger i styre, administrasjon og blant frivillige vil kunne påvirke framdriften i arbeidet. En plan kan bidra til å ivareta den strategien og arbeidsmåten man har valgt, selv om det er utskiftninger i organisasjonen.  En plan er også et godt redskap for å finne tiltak for å nå de overordna målene. Vi må klare å gå fra intensjonsbasert til resultatbasert arbeid for å lykkes med mangfoldsarbeidet. For å lykkes med å øke mangfoldet i organisasjonen må mål og tiltak bli en del av organisasjonens virksomhet og ikke betraktes som noe som angår bare enkelte deler av organisasjonen. Lag planer som sikrer at mangfoldsarbeidet kommer inn i organisasjonens kjerne og mobiliserer hele organisasjonen. Forslag til mal for en plan.

  2. Gjennomfør! Vær bevist på å ha et inkluderende språk i både ord og bilder når dere setter i gang tiltak. Legg grunnlag for å nå mangfoldsmålene. Dette er for eksempel rutiner som sikrer at mangfoldsmål tas med i stillingsannonser og valgkomiteens arbeid. Husk å mobilisere gjennom å skape rom for dialog, refleksjon og læring. Mangfoldsarbeidet er ikke noen enkelte personers ansvar, men en felles innsats. Sørg for at ledelsen får saker om mangfold på sitt bord for å sikre videre forankring og synliggjøre ledelsens ansvar. Synliggjør og framhev verdien av det dere oppnår. Synliggjøring av mangfoldet i organisasjonen er i seg selv et tiltak for å øke, anerkjenne og skape rom for mangfoldet. 

  3. Evaluer! Husk på å evaluere underveis. Lag rutiner for når arbeidet skal evalueres, hvem og hva som skal evalueres og hva evalueringen skal brukes til. Dere kan sette krav om rapportering på hvilke tiltak man har gjennomført for å nå mangfoldsmål, og resultatet av arbeidet. Dette øker bevisstheten og gir redskap for å evaluere. Det kan være vanskelig å finne gode måter å måle langsiktig arbeid på. Men jobb likevel med på finne måter å måle arbeidet på underveis. Noe kan alltid måles, som  mangfoldet i styret og om dere lyktes med å øke mangfoldet ved siste ansettelse. Sjekk om arbeidet gir større rom for mangfold. Mangfoldet følger ikke automatisk med. Dersom forventningen til nye med en annen bakgrunn, er å gli ubemerket inn, kommer ikke mangfoldet til uttrykk. Jobb med å skape en imøtekommende og åpen organisasjonskultur. Det er en viktig oppgave for ledelsen å skape trygghet for å være den man er, og å etterspørre og anerkjenne verdien av mangfold. God oppfølging i starten, for eksempel en fadder- eller mentorordning, vil bidra til dette.

  4. Gjenta! Gjenta det som fungerer for å nå målene i mangfoldsarbeidet, få det med i organisasjonens rutiner og planer. Finn andre løsninger på det som ikke gikk bra. Redigere og kjør strategien på nytt. Ikke avslutt arbeidet med mangfold når perioden planen gjelder for er over.   Husk at man blir aldri «ferdig» med et slikt arbeid. Arbeid med mangfold og inkludering må være i stadig utvikling og handler også om å beholde mangfoldet man rekrutterer.

Oppsummering «Vi har nå lært at…» 

  1. Mangfoldskompetanse handler om å ha kunnskap om at det finnes forskjeller i tankemåter, kulturer og verdier, og å vite hvordan du kan bruke disse mulighetene til å utvikle organisasjonen.

  2. Mangfoldsledelse er en strategi for å arbeide systematisk med mangfold og utvikling av organisasjonen.

  3. Systematisk arbeid med mangfold er et langsiktig arbeid som krever en plan. 

  4. Vi må jobbe resultatbasert, ikke intensjonsbasert.  

Lenker 

image/svg+xml Clock 2007.05.28 Mothmolevna