Hva er Inkludering på topp?

Læringsmål

Denne delen passer for dere som er i startfasen med mangfoldsarbeidet.

Formålet med denne gjennomgangen er:

  • At dere skal reflektere over hvorfor mangfold er viktig.

  • Å gi dere en fremgangsmåte for å starte opp med mangfoldsarbeidet til organisasjonen. 

Tidsestimat

Sett av 45 minutter

Innføring

Mangfold er definert som noe som er variert og sammensatt. Mangfold er ikke en fast størrelse. Det er dynamisk og kan endre seg. Vi kan snakke om mangfoldet som stort eller lite. Det etniske og kulturelle mangfoldet i befolkningen i Norge har økt vesentlig de siste tiårene og er en av de tydeligste endringene i befolkningen.  Når vi snakker om mangfold i arbeidslivet og i frivillige organisasjoner handler det om at vi skal gjenspeile befolkningen i samfunnet.  Frivillig sektor er en av de viktigste sektorene i arbeids- og samfunnslivet. Men selv om mange organisasjoner lykkes med å øke det etniske og kulturelle mangfoldet, ser vi få eksempler på mangfold på toppen i organisasjonene. Inkludering på topp handler om hvordan frivillige organisasjoner kan øke mangfoldet i ledelsen og blant ansatte og tillitsvalgte.

Hvorfor skal vi ha mangfold? 

Det finnes en rekke argumenter for hvorfor vi burde ha en mangfoldig arbeidsplass og mangfoldige styrer. Mangfold påvirker hvordan vi arbeider og løser oppgaver. Mangfold øker den kritiske tenkningen fordi vi må forholde oss til flere alternativer. Et mangfold av tanker, ideer og problemstillinger gir oss mulighet til å finne nye løsninger i lag. Det gjør løsningene sterkere. I frivilligheten er det en verdi at alle som ønsker det skal få delta, og for å lykkes med det trenger vi organisasjoner med rom for mangfold på alle nivå.

Spørsmål

For å jobbe strategisk med mangfold må dere gjøre dere opp en mening om hvorfor dere ønsker å øke mangfoldet i organisasjonen. Start med å reflekter over følgende spørsmål: 

  • Hvilket mangfold har vi i organisasjonen i dag?

  • Hva slags mangfold ønsker vi oss i vår organisasjon?

  • Hvem ønsker vi å være som samfunnsaktør, og hvilke mål for mangfold følger av det?

Fremgangsmåte
Hvordan blir vi en mer inkluderende organisasjon?
 

Skal dere sette i gang med mangfoldsarbeid i organisasjonen? Slik går dere fram:

1.Lag en plan

Det er viktig å snakke om hvilket mangfold dere ønsker i organisasjonen og hvilket ansvar dere ønsker at organisasjonen skal ta for å speile mangfoldet i Norge. På denne måten setter dere ord på intensjonene deres og legger et viktig grunnlag for mangfoldsarbeidet. For å komme videre må dere lage en plan for det arbeidet dere skal gjøre. En slik plan har mange fordeler. Dere har slått fast at mangfold er viktig for organisasjonen. I det videre arbeidet skal intensjonene deres realiseres. Da må dere sette dere mål som gjør at dere kan jobbe resultatbasert og sjekke hvor godt dere lykkes.  

2. Sett av tid og ressurser

Ved å lage en konkret plan som vedtas av ledelsen, forankrer dere arbeidet og legger grunnlaget for at arbeidet blir prioritert. Framover vil dere bruke denne planen til å synliggjøre mangfoldsmålene og involvere de som skal være med på arbeidet. Husk også å involvere de tiltakene angår. Dere skal sette i gang tiltakene og evaluere arbeidet som dere gjør. For å lykkes er det også viktig å bli klar over hvilke ressurser som trengs, slik at dette kan settes av. Dette kan være økonomi, tid og folk. Vær også bevisst på tiltak og mål som ikke er avhengig av at det settes av ekstra ressurser. Det kan være å utforme stillingsannonser som viser at dere ønsker en mangfoldig stab eller at styret stiller forventninger til valgkomiteen om å presentere en innstilling som ivaretar organisasjonens mangfoldsmål.

3. Jobb for en imøtekommende og åpen organisasjonskultur

Å arbeide med mangfold og inkludering er å drive organisasjonsutvikling. Endring kan være vanskelig, og skape usikkerhet eller motstand i organisasjonen. En løsning på det er å sette av tid for å bygge en imøtekommende og åpen organisasjonskultur. Arranger møter eller samlinger hvor dere kan snakke om utfordringer, løsninger og konkrete tiltak for hvordan mangfoldet i staben og blant tillitsvalgte kan få sin plass i organisasjonskulturen.

4. Lær av hverandre og del din egen kunnskap!

Det er lurt å finne forbilder å lære av, og kanskje samarbeide med i tillegg? Gjennom å sette dere inn i hvordan andre jobber får dere motivasjon, kunnskap og øker mangfoldskompetansen i organisasjonen. Vær raus og del også egen erfaring og kunnskap. Ta for eksempel en kikk på artiklene om organisasjoners inkluderingsarbeid på Knekk inkluderingskoden.

Fakta

  • Antall personer med etnisk minoritetsbakgrunn blant ansatte og i styrer i organisasjonene er lav. Som en del av arbeidet i Inkludering på topp, har Frivillighet Norge kartlagt det etniske og kulturelle mangfoldet i et utvalg av våre medlemsorganisasjoner. Denne kartleggingen viser at andelen personer med etnisk minoritetsbakgrunn blant ansatte og i styrer i organisasjonene er lavere enn forventet sett opp mot befolkningen i dag. Blant store organisasjoner var andelen blant ansatte 3,51 prosent og 3,3 prosent i styret, blant mellomstore 5,63 prosent blant ansatte og 1,63 prosent i styret. Ungdomsorganisasjoner gjør det bedre med 5,85 prosent blant ansatte og 7,4 prosent i styret. Likevel viser dette tydelig at frivillig sektor har en lang vei å gå. (Kartleggingen ble gjennomført i oktober 2020 av et utvalg på 25 prosent av medlemsorganisasojnene våre)

  • Arbeidsledigheten er mer en dobbel så høy blant innvandrere i Norge.  Arbeidsledigheten er mellom dobbelt og tre-dobbelt så høy blant innvandrere sammenliknet mot ikke-innvandrere i Norge. Arbeidsledigheten i Norge ligger på 3,7 prosent arbeidsledighet i hele befolkningen, men 7,7 prosent blant innvandrere. (SSB, september 2020). Arbeidsledigheten er for tiden litt høyere generelt i Norge på grunn av Covid-19, men vi ser allikevel samme tendens til forskjell uavhengig om det er tilstander som gjør arbeidsledigheten høyere generelt. 

Oppsummering: «Vi har nå lært at…»

  1. For å jobbe strategisk med mangfold må dere gjøre dere opp en mening om hvorfor dere ønsker å øke mangfoldet i organisasjonen.

  2. Gjennom å forankre målene for mangfold i ledelsen legger dere grunnlaget for at arbeidet blir prioritert.

  3. Dere trenger en plan for mangfoldsarbeidet som viser hvilke ressurser dere har satt av, tiltak og resultatmål.

Lenker

image/svg+xml Clock 2007.05.28 Mothmolevna