Mennesket bak merkelappene!
For 10 år siden lanserte Frivillighet Norge inspirasjonssiden Knekk inkluderingskoden. Norges Blindeforbunds fylkeslag i Oslo var en av organisasjonene som delte sine erfaringer med å inkludere innvandrere. 10 år etter har vi på ny tatt turen til Norges Blindeforbund, for en prat med generalsekretæren Per Inge Bjerknes. Det ble en samtale om strukturer, fordommer og om å kaste seg ut idet.
Engasjement for mangfold
Per Inge Bjerknes starta i jobben 1. januar 2021. Han kom fra arbeid med samferdsel blant annet for Statens veivesen og 12 år som fylkespolitiker.
Per Inge har et sterkt og bredt engasjement for mangfold og inkludering.
– Vi i Norges Blindeforbund legger vekt på at mangfold ikke bare handler om innvandrere. Det handler også om at kvinner fortsatt er underrepresentert i viktige sammenhenger, at LHBTI-personer skal være velkomne, og at mennesker med ulike funksjonsnedsettelser skal ha mulighet til å delta, også med kombinerte funksjonsnedsettelser. Vi ønsker å være gode på mangfold i vid forstand.
– Folk har et bilde av hvem du er som blind, om hva du kan og ikke. Som homofil møter jeg i tillegg folks oppfatninger om skeive, for eksempel at man skal være over gjennomsnittet opptatt av mote og interiør. Det kan virke som om bildene av en blind og en homofil kolliderer og at det kan være vanskelig for folk å forstå at man faktisk kan være begge deler. Vi er opptatt av å få frem mennesket bak merkelappene. En kategori forteller aldri hele sannheten om hvem man er.
Det er trist at vi ikke klarer å møte mennesker som de er
Forestillinger om andre påvirker måten vi snakker på. Det blir en barriere som skaper distanse.
– Det vil mange fra andre land merke, at nordmenn har en måte å forholde seg på som skaper distanse der karakteristika står i veien for å se mennesket bak.
Per Inge tror ikke nødvendigvis at Norges Blindeforbund er bedre på dette enn andre.
– Vi er flinkere til å se mennesket bak en synshemming, men det er ikke gitt at vi er flinkere til å se mennesket bak en etnisitet.
Dette er noe Blindeforbundet jobber med. Erfaringene med å legge til rette for mennesker med synstap gir noen muligheter som kan overføres til hvordan man kan ivareta andre typer minoriteter.
Signerte Mangfoldsplakaten
Blindeforbundet har signert Mangfoldsplakaten som Frivillighet Norges årsmøte har vedtatt. Organisasjonen har lenge vært i en prosess og satt mangfold på dagsorden. Det resultert i et Mangfolds- og likestillingsutvalg i 2021. Utvalget skal jobbe med mangfold i vid forstand og hvordan organisasjonen skal bli flinkere til å ha arenaer der alle er inkludert.
– Pandemien gikk hardt ut over arbeidet vårt, blant annet måtte vi permittere medarbeidere. Da de strengeste korona-tiltakene var lagt bak oss og vi nærmet oss normal aktivitet igjen, tok vi opp Mangfoldsplakaten på nytt. Vi drøftet den med politisk ledelse og var enige om at dette var et godt verktøy i vårt mangfoldsarbeid.
– Vi så at Mangfoldsplakaten omfatter måten vi ser mangfold på. Det var naturlig for oss å signere den. Vi speiler mangfoldet for dårlig i dag, i styret, råd og utvalg og i arbeidet med egne bygg og egne tilbud. Vi opplever at vi har oppmerksomhet om temaet og er på rett vei, men vi har fortsatt en jobb å gjøre.
Lokal- og fylkeslag utfordrer oss
– Vi ser en interesse i organisasjonen for at vi skal bli bedre på mangfold. Lokal- og fylkeslag utfordrer oss, forteller Per Inge.
Blant fylkeslag som har jobba med dette lenge er Oslo fylkeslag. Da Inkluderingskoden intervjuet dem for ti år siden hadde de opprettet et integreringsutvalg med ansvar for aktiviteter for innvandrere. Integreringsutvalget styrket integreringen i stororganisasjonen med et fokus på å få innvandrere med i arbeidet i fylkeslaget, og deltakelsen blant annet på årsmøtet steg. Samtidig fortsatte de med tilpassede tilbud for et større område, som temamøter for eksempel om id. De klarte å samle medlemmer med innvandrerbakgrunn fra hele Østlandet til møter.
Utvalget som i dag heter Mangfold- og integreringsutvalget har 6 medlemmer fra 5 land. Under pandemien har det vært vanskelig å få kontakt med nyankomne blinde og svaksynte innvandrere og flyktninger. Nå har de laget informasjonsskriv på 14 språk og satser på oppsøkende virksomhet, blant annet til voksenopplæringen i Nydalen, og invitasjon til fylkeslagets tilbud og aktiviteter fremover.
Her kan du lese intervjuet med Norges Blindeforbund Oslo fra 2012.
Mangfoldet kommer ikke av seg selv
Per Inge mener at det viktig å ha et særlig fokus og tiltak på områder der vi må komme lenger.
– Ideelt sett kan alle samles på en felles arena, men det er ikke alltid så lett å få det til i praksis. Jeg ser en parallell til kvinner. Trenger vi fremdeles kvinnekomiteer? At vi har kommet lenger i likestillingen betyr ikke at det går av seg selv. Om man ikke er bevisst så blir det mannsdominert.
En del av måten vi jobber på i organisasjoner i Norge vil være ukjent for de som kommer til landet. De trenger informasjon om hvordan de kan være med og påvirke og hva som forventes av dem. Vi som har vokst opp med frivilligheten i Norge må huske at dette ikke er selvsagt for andre.
– For eksempel resolusjoner, vedtekter og innarbeidede forkortelser, hva betyr alt sammen? Og kan vi bruke enklere ord som er lettere å forstå? Hvordan kan vi jobbe for å gjøre det enklere å delta? Dette vil være positivt for alle.
På flukt fra krigen i Ukraina
Krigen i Ukraina minner oss på hvor viktig det er å være gode på mangfold. Blant de som kommer til Norge er det også mennesker med synstap og andre funksjonsnedsettelser. Blindeforbundet er i dialog med myndigheter og asylmottak om hvordan svaksynte og blinde kan ivaretas. Et eksempel på en utfordring var et asylmottak der hele kjøkkenet hadde touchpanel. For beboeren som var blind ble de umulig å lage seg mat der.
– Vi i Blindeforbundet må også gå inn i nye problemstillinger. Det er en stor utfordring å starte et nytt liv her når du ikke kan språket og bor på asylmottak med mennesker du ikke kjenner.
Ikke gjør det for komplisert!
Per Inges råd er å jobbe strategisk med å sikre mangfold i organisasjonen. Kontinuitet er viktig.
– Ofte har man noen flinke ildsjeler som jobber med å øke mangfoldet. Og så lener man seg på dem. Om de forsvinner så forsvinne kunnskapen, og du sitter og spør deg, hvordan var det vi gjorde dette da. Vi må bli flinkere til å ivareta mangfoldet i utgangspunktet. Det skal ikke være noe på siden av alt hos oss, men en del av arbeidet og handlingsplanene våre.
– Ja, det krever innsats, men det ligger mye kunnskap og erfaring i organisasjonene på dette. Ikke gjør det til noe som er for komplisert. Det skal ikke så mye til for å ansette en synshemmet. Om man ikke begynner blir det aldri gjort. Det er ikke lettere om fem år. Og det gjelder for alt mangfold!
Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund jobber for samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser. De har 8000 medlemmer og fylkes- og lokallag. De tilbyr rehabiliteringskurs ved tre syn- og mestringssentre, har et aktivt barne- og ungdomsarbeid, driver et punktskrifttrykkeri, og har et omfattende interessepolitisk arbeid. De er en viktig aktør innen forskning, og de har drevet internasjonalt bistandsarbeid siden 1978.
Tekst: Ida Marie Holmin, august 2022