Korps for alle!

–Korpsnett Norge ønsker at alle barn som ønsker å spille i korps, skal få muligheten til det.
Unni Færøvik er daglig leder for organisasjonen.

Etter to års ventetid kunne musikkorps over hele Norge feire en 17.mai uten restriksjoner. Musikkorps kan nå fritt spre gleden knyttet til det å lære et instrument, og ikke minst vise andre hvor gøy det er å være i et korps! I et korps er det rom for alle. En organisasjon som jobber for dette er, Korpsnett Norge.

Tankekors om inkludering

Korpsnett Norge er medlemsorganisasjonen for de ulike musikkorpsene. De hjelper til med alt fra musikkfaglige til organisatoriske spørsmål. Korpsnett Norge engasjerer seg også sterkt i arbeidet om å gjøre korps inkluderende, og tilgjengelig for alle og enhver. Daglig leder i Korpsnett Norge, Unni Færøvik, forteller at en spørreundersøkelse fra Frivillighet Norge fikk henne til å tenke annerledes om inkludering.

– For veldig mange år siden hadde Frivillighet Norge en undersøkelse. Den gikk ut på å spørre respondenter om de hadde vært med i en frivillig aktivitet før. De som krysset «nei», måtte svare på hvorfor de ikke hadde vært med. Det vanligste svaret var, «ingen har spurt meg», sier Unni. Det førte til at vi tenkte mye på hvordan vi kan nå frem til de som ikke kjenner oss fra før, og de som ikke vi kjenner fra før.

Korps for alle

Korpsnett Norge ønsker at alle barn som ønsker å spille i korps, skal få muligheten til det. Dette skal være uavhengig av bakgrunn og økonomi. Et prosjekt som har ledet til at flere barn har fått kunne kjenne på musikkgleden, er «Korps for alle». Prosjektet gikk ut på å identifisere barrierer for deltakelse, og innføre tiltak som kan senke eller fjerne dem. Et av tiltakene var klassekorps.

– I forbindelse med prosjektet lærte vi mye om barrierer for deltakelse i frivillig aktivitet, forteller Unni. Det har vært mye fokus på økonomiske barrierer, og det er viktig. Min erfaring tilsier at økonomi er ikke den første barrieren, det er nemlig kommunikasjon. I vårt tilfelle må foreldrene skjønne hva musikkorps er, og tenke at dette kan barnet mitt få lov til å være med på.

I prosjektet «Korps for alle», ble den tradisjonelle musikkundervisningen gjennomført ved bruk av korpsinstrumenter. Elevene fikk prøvd seg på ulike instrumenter, og foreldre ble invitert til forestillinger. Etter endt skoleår, kunne elevene få muligheten til å fortsette med korps som fritidsaktivitet.

Vellykket samarbeid

Ved tidligere kurssamlinger som Frivillighet Norge har holdt, har organisasjoner gitt uttrykk for at enkelte samarbeid blir mer som en enveis-prosess. De frivillige organisasjonene får dermed ikke utvekslet nyttig kompetanse, og erfaringer med hverandre. Korpsnett Norge er derimot er et fremtredende eksempel, på hvordan man kan lykkes med samarbeid. Daglig leder Unni forteller at erfaringene fra «Korps for alle», gjorde at de ønsket å jobbe enda mer med kommunikasjon. De tok dermed kontakt med organisasjonen MiR, som står for mangfold, inkludering og respekt. Ved å ha et multikulturelt blikk, bistår MiR bistår myndigheter, og andre organisasjoner med informasjonsformidling om minoriteter.

– Vi tenkte på hvordan kan vi utvide verktøykassen vår, sier Unni. Etter et tips fra Frivillighet Norge, kom vi kontakt med MiR: De kjente godt til målgruppen vi ønsket å nå frem. Samarbeidet har vært helt gull, sier Unni med et stort smil.

Samarbeidet med MiR ledet til dannelse av et webinar, hvor hensikten er å inspisere til inkludering. Webinaret ble presentert for tillitsvalgte i ulike musikkorps. Unni forteller at MiR var med i prosessen, når de laget informasjonsmateriell om korps. De har dermed laget skriftlige, og hørselsrelaterte materiell oversatt på flere ulike språk.

Mangfoldsplakaten

Korpsnett Norge er en av mange organisasjoner som har skrevet under Mangfoldsplakaten. De jobber aktivt for at frivillig sektor skal speile den befolkningssammensetning vi har i dag. Dette målet nås derimot ikke på en dag.

– Vi er en prosess, og har jobbet mye med punktene fra før. Mangfoldplakaten skal være et verktøy som hjelper oss med å jobbe systematisk. En virkning av at vi har signert, er at styret benytter dette til å diskutere mangfold.

En ting er sikkert, og det er at Korpsnett Norge i tiden fremover fortsetter sin marsj mot mangfold i musikkorps.

Tre tips til organisasjonsutvikling, med inspirasjon fra Korpsnett Norge

  1. Å bli kjent med det ukjente For at organisasjonen kontinuerlig skal vokse, er det viktig å komme i kontakt med andre målgrupper. Det kan bidra til nye perspektiver som kan vise seg å være nyttige for organisasjonen.

  2. Samarbeid med andre er gull verdt: Et godt samarbeid leder til at man kan oppnå felles mål. Daglig leder i Korpsnett Norge, Unni Færøvik, er opptatt av å få kontinuerlig utveksling av erfaringer. Hun forteller at det er slik man lærer, og utvikler seg. Korpsnett Norge sitt mål er alltid å være på et annet sted på slutten av prosjektet, enn da de startet et prosjekt. Et samarbeid kan være med på å løse det.

  3. Kommunikasjon med målgruppen: En gjenganger i frivillig arbeid er, at den øvrige befolkningen ikke har kjennskap til frivillig aktivitet i lokalmiljøet. Ved å kommunisere på en lettfattelig, og gjenkjennelig måte når en raskere frem med budskapet sitt.

Tekst: Helei Ahmadi, mai 2022

Foto: Korpsnett Norge