Alltid beredt
I april skal Norges Speiderforbund gjennomføre den årlige Speideraksjonen. Dette er en innsamlingsaksjon, hvor unge speidere bidrar til et veldedig formål. I 2022 skal de blant annet støtte, Flyktninghjelpens arbeid for at barn og unge i Libanon skal få utdanning. Det bor fortsatt enormt mange syriske flytninger i Libanon. En som blant annet bodde i Libanon før han la på reise til Norge, var syriske Mohamad Nabel Deeb. Han er i dag frivillig i Speiderforbundet i Rjukan. Han fortalte om sine opplevelser som flyktning, i webinaret, «Speideraksjonen 2022», som ble avholdt 3. mars.
Når livet blir snudd opp ned
I webinaret, fortalte Mohamad sin sterke historie om hvordan det var å være flyktning i Libanon. Krigen brøt ut da han var 18 år gammel. Livet ble snudd opp ned for en ung person med livet foran seg.
– Jeg hadde en helt vanlig hverdag som alle andre ungdommer. Gikk på skole, hadde venner, og egne drømmer om fremtiden. Og plutselig brøt krigen ut. Jeg var imot krigen, og ønsket ikke å delta i militæret. Jeg måtte dermed flykte, da jeg ikke hadde et annet valg.
Dette ledet han til å flykte til Libanon. I Libanon opplevde han mye stigmatisering basert på sin bakgrunn som syrisk mann. Et sted hvor han derimot ikke opplevde stigma, og fremmedgjøring, var i Speideren i Rjukan.
Veien til Speideren
Mohamad ønsket tidlig å komme seg ut i det norske samfunnet. Etter en samtale med rektor ved voksenopplæringen, ble han anbefalt å være med i Speideren. Han uttrykte selv at han fikk en nøkkel til å forstå nærmere det norske samfunnet.
– Jeg lærte mer om kultur og vaner, og hvordan folk tenker. Barn, og ungdom tenker på en annen måte enn det jeg er vant med. Jeg lærte mye av andre. Ved å være med i Speideren har jeg blitt en mer ansvarlig person. Jeg fikk mulighet til å passe på barn og unge, selv om jeg ikke kunne språket så godt.
Hvordan bli en god brobygger?
Frivillige organisasjoner har i dag et mye større fokus på inkludering, men det er alltid rom for forbedring. I webinaret ble det stilt spørsmål om hvordan organisasjoner kan inkludere flere. Mohamad hadde både erfaringer, og gode ideer på akkurat dette området.
– Jeg har flere venner som har lyst til å være med i organisasjoner, men er usikker på hvor de skal gå hen. Organisasjoner kan bli flinkere på å reklamere mer for tilbudet sitt. I tillegg kan det være en god ide å ha informasjon om organisasjon på ulike språk, for eksempel arabisk.
Han har på kort tid blitt en god, og viktig brobygger i lokalsamfunnet på Rjukan. Flere innvandrerfamilier har turt å sende barna til Speideren, da vet at Mohamad er trygg voksen, og er en til å stole på. Alt dette gode arbeidet ble belønnet med Frivillighetsprisen som «året nykommer», i 2018.
Situasjon i Europa
Den siste måneden har verden blitt vitne til en ny humanitær krise. Krigen i Ukraina har gått hardt utover de sivile, og flere er på flukt. Stian Ringdal fra Flyktninghjelpen, fortalte at verdenssamfunnet ikke må glemme de pågående konfliktene, og fortsatt bidra med bistandsarbeid i land som Libanon.
–Selvfølgelig skal konflikten i Ukraina få oppmerksomheten den trenger, men det gjør at andre kriser blir glemt, så det er vi nødt til å snu på. Da er det veldig godt for meg, og mine kolleger i Flyktninghjelpen, og vite at det er mange speidere i år som skal rette fokus på nettopp Libanon.
I Speiderforbundet har de et eget valgspråk. En leder begynner et møte ved å si: «Vær beredt», og speiderne svaret tilbake med: «Alltid beredt». Dette kan på mange måter illustrere hvilken innsats frivilligheten har gjort de siste ukene. Frivilligheten er «alltid beredt» på så stille opp i små, og store kriser.
Tekst: Helei Ahmadi mars 2022
Foto: Skjermdump fra webinar om speideraksjonen 3.3.