Et bankende hjerte for lokalmiljøet

Frivillige i Grønland foreldre og barn gruppe lager mat

Frivillige i Grøndland foreldre og barn gruppe steller i stand mat. Foto Greonløand foreldre og barn gruppe.

12.mars 2020, ble hele samfunnet stengt ned grunnet koronapandemien, men en uke før det ble organisasjonen, Grønland foreldre og barn gruppe opprettet. Daglig leder Amira Zantouti, har alltid hatt en bankende hjertet for lokalmiljøet på Grønland, og lot ikke en pandemi stoppe engasjementet hennes. 

Tilstedeværelse i nabolaget 

Amira har mange jern i ilden, og trives med å gjøre mye. Det var gjennom vervet hennes som FAU-leder, hun oppdaget at det ikke fantes et bredt utvalg av fritidstilbud for barn under 10 år.  Dette udekkede behovet ville hun gjøre noe med. 

– Det finnes ulike sportsklubber, men det var ikke et tilbud for barn som ønsket å tegne, male, danse eller drive med teater. Jeg, og andre foreldre ble dermed enige om å lage en sosial møteplass, for barn under 10 år. Møteplassen var også rettet mot foreldre. Vi har dessverre ikke et eget lokal ennå, men har et sterkt ønske om det, legger hun til. 

Grønland foreldre og barn gruppe, er dermed en sosial møteplass for barn og unge. Det er en arena for utvikling, og mestring. Arbeidet gjennomføres i samarbeid med lokale virksomheter. I tillegg er organisasjonen, en arbeidsplass for mange ungdommer.

Udekket behov 

Da pandemien traff for alvor, oppdaget Amira igjen et udekket behov i lokalmiljøet, nemlig formidling av koronainformasjon. Kombinasjonen av språklige forutsetninger, og manglende digitale ferdigheter, førte til at man ikke klarte å nå en stor del av innvandrerbefolkningen.

– Jeg innså raskt at det var behov for inkludering, informasjon og at innvandrerfamilier trenger en informasjonsplattform om korona. Jeg snakker seks språk flytende, og tenkte at jeg kan bidra så godt jeg kan med det, sier Amira. 

Gjennom støtte fra IMDi fikk de også muligheten til å oppnå større tilstedeværelse i nabolaget. Dette resulterte blant annet i, god informasjonsformidling til foreldre, arrangementer som barnas dag. Amira har ikke kun fokuset rettet mot barn. Alle i lokalmiljøet skal bli inkludert. Hun forteller engasjert at hun sysselsatte ungdommer i de ulike prosjektene.

Tenke utenfor boksen 

Grønland foreldre og barn gruppe, gjennomfører alltid aktiviteter etter målgruppens behov. Et godt eksempel på det er julearrangementet de hadde i 2020. Oslo kommune utlyste en tilskuddsordning som skulle benyttes til julefeiring for vanskeligstilte barn. Amira, og Grønland foreldre og barn gruppe, fikk innvilget sin søknad. Da de skulle bruke tilskuddsordningen, tenke de utenfor boksen. Det er naturlig å tro at de pakket gaver for barna, men Amira gikk for en annen løsning. 

– Jeg gikk sammen med hver enkelt forelder, og barna til senteret. Der fikk de muligheten til å velge akkurat den gaven de ønsket seg! Dette arrangementet økte uten tvil populariteten vår i nabolaget, og folk satte pris på arbeidet vårt. Vi spredte mye glede hos barn, og unge, sier hun smilende. 

Frivillighetens år 

2022 er frivillighetens år. Feiringen er til for vise hvilken stor betydning, frivillighet har for samfunnet vårt. I den forbindelse har Frivillighet Norge en nasjonal kampanje, som heter VÅR DAG. Det ligger i navnet at denne dagen skal organisasjonen benytte for å feire seg selv. I april er det Grønland foreldre og barn gruppe sin tur. 

– Arrangementet skal feires ved Olafiagangen. Den skal være åpen, og gratis for alle. Vi har ikke feiret oss selv hittil, og skal sørge for å få til en skikkelig fest! I tillegg er det en flott mulighet til å spre informasjon om organisasjonen vår, forteller Amira.

En ting som er sikkert er at, VÅR DAG-arrangementet ikke blir den siste feiringen til organisasjonen, og at de kommer til å fortsette å spre glede blant barn på Grønland. Arbeidet til Amira blir verdsatt. På nyåret ble hun kåret til «årets ildsjel i Gamle Oslo», av Aktiv Grønland/Bjørvika. Hun er i dag nominert til kulturprisen i Bydel Gamle Oslo.

 

Tre kjappe tips til organisasjonsutvikling, med inspirasjon fra Grønland foreldre og barn gruppe: 

  1. Gode forbilder leder til frivillig engasjement:

    Det at mange foreldre er frivillige, har vært en stor inspirasjon for de unge. Veldige mange ungdommer melder seg som frivillige, forteller hun. 

  2. Gjennomføre aktiviteter etter målgruppens behov: 

    Det er viktig å ta hensyn til hva målgruppen ønsker. På den måten kan oppmerksomheten rundt organisasjonen øke.

  3. Bruk nettverket rundt deg: 

    Benytt nettverket ditt for alt det verdt! En organisasjon vokser sjelden på egenhånd. 

     

Les mer om Frivillighetens år 2022 her

Les mer VÅR DAG-arrangementer her

Tekst: Helei Ahmadi (januar 2022)
Foto: Grønland foreldre og barn gruppe