– Vi må jobbe mot et felles mål for å oppnå suksess

Alfredo Biamont har vært festivalsjef for ERAS festivalen siden 2008. Foto: Anine Dedekam Moldskred

Hvert år på Rådhusplassen i august stables ERAS-festivalen på beina for mer mangfold med mindre flagg. 

Vi bor her, og er en del av Oslos innbyggere. Men vi har også en kultur. 
Ikke til å forveksle med Taylor Swift sin turne: ERAS er en stor, årlig festival på Rådhusplassen - og den er gratis. På en solfylt Rådhusplassen møter jeg festivalsjefen siden 2008, Alfredo Biamont. Det er søndag, og det er spesielt stort program for barn og unge. 

Alfredo har bakgrunn fra avisen Utrop, hvor han fortsatt jobber. Han forteller at det hele startet i 2006, da en gruppe med flere organisasjoner, på tvers av språk og nasjonaliteter, ville lage noe som viste frem hvor ulike alle som bor i Oslo er. 

Tretti telt side om side

Målet var å danse, synge, og dele mat, kultur og kunst uten nasjonale flagg. Vi ønsket å vise at vi bor her og at vi har en felles kultur. Folk som kommer er veldig forskjellige, og vi ønsket å skape en arena for dem.

ERAS-festivalen startet med 10 organisasjoner. Den ønsker å samle alle nasjonaliteter som bor i Oslo-området, og fungerer som en paraply for 28 organisasjoner. Det er en klart økende interesse og behov for en slik møteplass i Oslo. 

– Vi fokuserer på medlemmenes bidrag. Her er det mange ulike kulturer som står på rekke og rad - bare se på teltene som står side om side!

Et av mange telt på festivalen. Foto: Anine Dedekam Moldskred.

Mer festival og mer kultur

I år er det 100 frivillige, både i de mange teltene som omkranser festivalen, i tillegg til foran og bak scenen. Men én festival i året er ikke nok, ifølge Alfredo. De ønsker å vokse, og det krever mer frivillig arbeid og flere midler.

– Alt er basert på frivillig innsats, og vi bruker veldig lite penger. Hver organisasjon har ansvar for å delta og bidra med et innslag. Totalt er det 280 artister på scenen, og vi setter sammen et program i fellesskap. Medlemmene ønsker å vise frem sin kultur og skape kontakt med andre kulturer her. Å forstå andres kultur er viktig.

Målet er å vise at Oslo er et multikulturelt samfunn. Vi ønsker å dempe kulturelle kollisjoner og styrke hver kultur, slik at vi kan skape et bra liv her i Oslo. Og Alfredo påpeker at det er kulturelle forskjeller med ulike normer og måter å leve på. 

– Samarbeidet kan være litt utfordrende siden vi ikke er like, og vi har ulike regler. Men til slutt klarer vi å finne en vei gjennom.


– Vi skal alle leve her

ERAS jobber aktivt med å satse på folk og organisasjoner, ikke på nasjonaliteter eller flagg. 

– Folk her er fra alt fra Tibet til Ukraina, men vi er alle Oslo-beboere.

– Samarbeidet fremmer likestilling, vi har mange aktive kvinner fra Afghanistan, for eksempel. Det handler om respekt for alle, og å se mot fremtiden. Vi skal alle leve her i mange år.

Alfredo påpeker også andre viktige verdier man må strebe etter.

– Samarbeid. Kulturer kan kollidere litt noen ganger. Vi vil dempe krasjet, og da må vi forstå at vi ikke kan jobbe alene, vi må jobbe sammen. Vi har alle samme målsetning, og det er solidaritet. 

Tibetian community of Norway var en av flere som hadde innslag på søndagen i strålende sol. Foto: Anine Dedekam Moldskred.



Tekst og bilder: Anine Dedekam Moldskred (september 2024)