Foredrag og tips om kultur og integrering
Er vi åpne for andres kultur?
8. oktober 2024 arrangerte Frivillighet Norge en fagdag om kultur og integrering.
Alle foredrag og tips fra dagen er delt i ulike deler av verktøykassen, men har vi også samlet alle her!
I foredragene får du praktiske tips og inspirerende refleksjoner om hvordan frivillige organisasjoner kan møte mennesker i krevende livssituasjoner. Temaene spenner fra mangfold og inkludering til hvordan frivillighet kan hjelpe mennesker å bygge tilhørighet i samfunnet.
Under finner du 10 videoer og 9 tips:
Fra utenforskap til fellesskap. Barrierer og muligheter for mangfold og inkludering
Winnie Nyheim-Jomisko, spesialist i voksenpsykologi
Winnie Nyheim-Jomisko, spesialist i voksenpsykologi og jobber i Senter for interseksjonalitet deler innsikt om hvordan utenforskap kan overvinnes gjennom kulturell ydmykhet og bevissthet om maktstrukturer. Hun fremhever hvordan frivillige organisasjoner kan unngå å skape ytterligere utenforskap og jobbe for et mer inkluderende fellesskap.
Hva skal til for å bygge tilhørighet
Jessica Harnischfeger, spesialrådgiver i RVTS Øst
Jessica Harnischfeger, spesialrådgiver i RVTS Øst diskuterer hvordan frivillige organisasjoner kan utvikle seg til å være mer inkluderende. Hun påpeker viktigheten av å erkjenne maktforskjeller og tilpasse frivillighetsarbeidet slik at alle, uavhengig av bakgrunn, føler seg velkomne.
Hvordan kan frivilligheten være mer inkluderende?
Anita Hvam Michelsen, Caritas Norge
Anita Hvam Michelsen fra Caritas belyser hvordan tilhørighet kan bygges i samfunn der folk føler seg fremmede: Hvordan kan man skape møteplasser som er åpne og naturlige for alle, og hvordan frivillige organisasjoner kan være en arena for å bygge sosialt fellesskap?
Samtale om kulturforståelse
Nancy Lystad Herz, Winnie Nyheim-Jomisko, Jessica Harnischfeger, Anita Hvam Michelsen
I denne samtalen, ledet av Nancy Lystad Herz, seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, reflekterer Winnie, Jessica og Anita sammen om barrierer og muligheter for å inkludere mennesker fra ulike bakgrunner i frivillig arbeid. Hvordan kan man tilrettelegge for at alle skal føle seg sett og hørt i frivillige organisasjoner?
Frivillig arbeid kan hjelpe flyktninger å møte samfunnet
Valerie Anne Borey, Master ved Senter for flerspråklighet, UiO
Valerie Anne Borey deler hvordan frivillig arbeid kan være en viktig inngangsport for flyktninger til å integrere seg i samfunnet. Hun påpeker hvordan frivillige møter kan bidra til språklig utvikling og sosial interaksjon, samtidig som de gir flyktninger en følelse av tilhørighet.
Verdien av frivillighet
Vanja Konradsen, Frivillig.no
Vanja Konradsen i Frivillig.no diskuterer frivillighetens verdi og dens rolle i å bygge et mer inkluderende samfunn. Frivillighetens egenverdi må bevares, og samtidig må man jobbe for å tilpasse organisasjoners tilbud til de som er nye i landet.
Integrering – et samspill med andre i samfunnet
Tebogo Uggedal, Frivilligambassadør i Caritas
Tebogo Uggedal, Frivilligambassadør i Caritas tar for seg hvordan integrering handler om samspill med både innfødte og andre nye i samfunnet. Hun deler sine erfaringer som frivillig og oppfordrer til å skape en gjensidig forståelse mellom mennesker fra forskjellige kulturer.
Samtale mellom integreringsprosesser
Nancy Lystad Herz, Valerie Anne Borey, Vanja Konradsen og Tebogo Uggedal
I denne samtalen, ledet av Nancy Lystad Herz, deler Vanja, Nataliya og Tebogo sine perspektiver på frivillighetens rolle i å skape et inkluderende samfunn. De diskuterer hvordan frivillige organisasjoner kan støtte mennesker fra forskjellige kulturer og hjelpe dem å føle seg velkomne.
Jeg vet hvordan det er å være ny, derfor vil jeg hjelpe andre
Batur Bayani, Trondheim Røde Kors
Batur Bayani, frivillig i Trondheim Røde Kors deler sin personlige historie som flyktning og hvordan han selv fant tilhørighet gjennom frivillig arbeid. Han forklarer hvordan det å være i en ny situasjon gjør at man lettere kan identifisere seg med og hjelpe andre som opplever det samme.
Den ukrainske forening fremmer integreringen og tar vare på kultur
Nataliya Yeremeyeva, Den ukrainske foreningen i Norge
Nataliya Yeremeyeva fra Den ukrainske foreningen i Norge, deler hvordan deres organisasjon har jobbet med integrering, og hvordan de har vært med på å fremme ukrainsk kultur i Norge. Hun forklarer hvordan organisasjonens arbeid bidrar til både integrering og bevaring av kulturarv.
Tips fra deltakere og innledere på fagdagen
Tenk på kulturelle verdier som fleksible: Kultur er ikke statisk. Vær åpen for endringer og tilpasning, både på individuelt nivå og for organisasjonen, for å sikre at alle føler seg inkludert og sett.
Bli kjent med mangfoldsydmykhet: Din egen bakgrunn påvirker hvordan du møter andre. Hvis man blir bevisst på egne fordommer og maktposisjoner er mye gjort for å unngå utenforskap.
Unngå symbolsk inkludering: Inkludering må være ekte og praktisk, ikke bare på papiret. Kartlegg hvilke reelle endringer som skaper mangfold både for ansatte, deltakere og i organisasjonens aktiviteter.
Ha et antropologisk blikk på egen organisasjon: For å inkludere andre bedre, er det viktig å se på hva man som organisasjon gjør og hvordan det påvirker andre grupper. Tanken kan være veldig god, men vær nysgjerrig på andres perspektiv rundt dine aktiviteter.
Jobb for toveis integrering: Integrering gjelder ikke bare den som er ny, det er et samspill. Alle parter; både innvandrere, organisasjoner og samfunnet man er en del av, må bidra aktivt for å lykkes.
Vær bevisst på maktforhold: De som kommer utenfra har ofte mindre makt. De som utgjør majoriteten, er ansvarlige for å skape møtene og sørge for at nyankomne føler seg inkludert.
Skap åpne, enkle møteplasser: Heldigvis er frivilligheten full av møter som oppstår uformelt gjennom deltakelse i aktiviteter og det fremmer inkludering. Fokuser på å tilby enkle, tilgjengelige møteplasser hvor folk kan delta på like vilkår.
Arbeid med språk og kommunikasjon: Språk kan være både et hinder og en bro til inkludering. Frivillighet gir rom for språklig øvelse og samspill. Vær obs på om man bør tilby informasjon på flere språk.
Frivilligheten som brobygger: Frivillig innsats kan være en effektiv måte å skape samhold og inkludering. Det kan også være en vei for nyankomne til å lære om det norske samfunnet og samtidig bidra med egne ressurser og erfaringer.
Tekst og teksting av videoer: Anine Dedekam Moldskred.
Videoene er laget av Oclin.