Det viktige er å beholde gleden i idretten

Hele håndballaget sitter med røde lagskjorter og blå shorts og smiler mens flere løfter hendene over hodet.

Laget som Sara er trener for. Foto: Sara Alexandra Krüger

Trener Sara Alexandra Krüger, håper at alle, uansett utfordringer klarer å finne noe som gir dem mestring i livet.

I februar 2025 arrangerte Lillestrøm idrettsråd for første gang Idrettens Hederskveld, hvor temaet var mangfold og inkludering.

–  Vi var nominert som paralag, og jeg som trener, og vi vant begge deler, sier Sara med et smil.

Sara er økonomi- og administrasjonsrådgiver i Frivillighet Norge, og på fritiden er hun trener for Lillestrøm håndballklubb.

Hun legger til:

–  Det er veldig fint at man setter søkelys på det som er bra og det man får til.   

Håndballaget har trening en gang i uken, på Vollahallen i Lillestrøm. I tillegg har de serierunder, hvor de er ute og spiller i hjerteligaen med andre tilrettelagte håndballag. Håndballaget er et åpent tilbud for alle med funksjonshindringer eller utviklingshemming.

– Det er alltid plass til flere, og vi opplever at nye spillere kommer til oss. Jeg håper at alle uansett utfordringer, klarer å finne noe som gir en ekstra glede i livet, sier treneren.

Sara mener det er viktig at aktivitetsgrupper er flinke til å holde informasjon oppdatert og tilgjengelig.

Treneren legger vekt på at det er viktig å sette søkelys på at alle får et tilbud og et sted man kan oppleve samhold og glede.

Hun har vært trener for idrettslaget i 6-7 år, og sier det er en gjeng man blir utrolig glad i.

– Det er utrolig mye idrettsglede og de er gode til å ta vare på hverandre. Alle skal få score, og ingen skal vinne med over fem mål.

 

Ser bort fra individuelle utfordringer

–  På stedet jeg trener har mange utfordringer, men omsorgen spillerne viser for hverandre er utrolig rørende.

–  Som trener må du ha en unik relasjon til de du trener. Man skal utvikle hele mennesket. Dermed er det også mulig å se at det ligger noe bak, dersom treningen ikke går som den pleier. Det er viktig for dem å ha noen som tør å gi ærlige svar, og en som ikke unngår pinlige samtale, sier treneren.

Det er i dag mye oppmerksomhet om å bli så god som mulig i en idrett, men for Sara er det ikke dette som er viktigst:

– Man tenker ofte at resultatet kan være å bli proff, men jeg tenker det viktigste med lagidretten er at de kan gå til hverandre om det skulle være noe.

Inkludering er et tema laget setter høyt, likevel kunne de alltid vært bedre, mener Sara.

– Vi skulle gjerne hatt med flere med innvandrerbakgrunn, men foreldre melder kanskje ofte på barna i idretter de selv kjenner til. Det viktigste er at man finner noe man trives med.

 

Betydningen av idrett og å spille som et lag

– Det betyr mye for meg å være håndballtrener. Det gir mye energi og enormt mye glede. Selv om det tar mye tid, så gleder jeg meg til å se dem. Idrettsglede, håper jeg er noe alle jobber for. Du kommer lett i prat med andre i miljøet, og da handler det om å spørre om de også ønsker å bidra frivillig. Det er viktig å kunne snakke med de du ikke snakker mest med, og høre om, og hvor de ønsker å bidra.

Treneren trekker også frem Mangfoldsplakaten som et eksempel man bør følge.

– Mange tror de er flinke på mangfold og inkludering, men så er de kanskje ikke det. Det handler for eksempel om tilrettelegging og universell utforming.

Derfor anbefaler Sara alle lag å gå inn på inkluderingskoden.no og se hva som kan gjøres for at de skal bli enda bedre på å faktisk inkludere alle, og være åpne for at flere skal få muligheten til å være med i idretten.

 

 

Tekst: Signe Karlsen Bøvolden