Sommerskole på impuls

Maryam  er ansvarlig for koordinering og kontakt med foreldre på sommerskolen til MiR.

Maryam er ansvarlig for koordinering og kontakt med foreldre på sommerskolen til MiR.

Da Oslo kommune måtte avlyse den årlige sommerskolen sin, tok organisasjonen MiR grep. De laget en liten sommerskole for barna som bor midt i Oslo.

–Mange av aktivitetene som var tilgjengelige nå i sommer kostet mye penger å delta på, og vi ville tilby et gratis og godt opplegg for barn i Oslo. Vi har fått støtte til dette fra Bufdir og Gjensidigestiftelsen, sier daglig leder i Multikulturelt Initiativ og Ressursnettverk (MiR) Hege Kristin Iversen.

De er et nettverk av og for foresatte, barn og unge uavhengig av etnisk og sosial bakgrunn. Hun vet at mange organisasjoner og idrettslag også har gjort det samme, og gleder seg over at barn i Oslo i år kan oppleve et spennende og variert utvalg av gratis aktiviteter gjennom hele sommeren.

–Det er mange tilbud omkring i de ulike bydelene i Oslo, men sentrumsbarna blir ofte glemt, forteller Maryam (24), som er en av fire lærere på sommerskolen i MiR sine lokaler i Torggata.

Hun legger til at alle er velkomne, men det er viktig å ha tilbud midt i sentrum også.

Gatekunst i nærområdet

Maryam studerer engelsk og ellers i året er hun frivillig som leksehjelp. Hun skulle egentlig jobbe for den store sommerskolen til kommunen som ble avlyst på grunn av Covid 19.

–Det er første gang vi lager denne skolen, og vi har fått god respons! For å spre ordet gikk vi til de ulike skolene, Redd Barna og sosiale medier. Vi har også samarbeidet med en lokal foreldreforening på Grûnerløkka om rekruttering av barn til sommerskolen.

I løpet av uken har de blant annet gått på gatekunstsafari, kommet seg gjennom hinderløyper i lokale parker og hatt vannkrig og lekt med vann i Nedre Foss Park. Tiden innendørs har de brukt på å male, spille masketeater og lære om ulike kulturer.

–Mange sommeraktiviteter som leirskoler, koster mange tusen kroner. Denne sommerskolen er gratis, og vi prøver å vise barna at det er mye spennende man kan oppleve i nærområdet, sier hun.

Hun mener de har lykkes i å vise frem lokale skatter.

–Flere av barna har sagt at de gleder seg til å vise foreldrene steder og ting de har sett under sommerskolen.

–Nå kjenner alle hverandre

Sommerskolen er for barn fra 4. til 6.trinn, og teller 15 stykker totalt. Jeg kjente mange fra før, men nå kjenner jeg alle, forteller Ruwaida fra Møllergata skole. Hun fyller 9 år i juli.

–Jeg går med Selma, sier hun og peker på sin eldste og beste venninne. Men jeg har blitt venner med alle.

Hun har vært på sommerskole før, og synes det har vært skikkelig gøy på MiR sin.

–Det gøyeste var å male, smiler Ruwaida.

–Du skulle få sett det, men jeg tok det med meg hjem!

Sommerskolen er imidlertid ikke den eneste aktiviteten MiR kan skilte med nå for tiden. I midten av juli er det duket for en hyttetur til Brennabru, og flere dagsutflukter er under planlegging.

–Å ha lavterskeltilbud for barn er utrolig viktig, det er ofte de som ikke har mulighet som trenger det mest, sier Maryam.

Mange barn har hatt en vanskelig vår

Hun forteller at mange barn har hatt behov for sosial kontakt og leksehjelp da skolene stengte.

–De hadde ingen steder å være, og det var ikke like lett for alle familier å ha hjemmeskole.

Blant aktivitetene MiR har hatt, er ungdomscafé, leksehjelp og ulike verksteder for å gi barn og ungdom et trygt sted å være i sentrum. Foreldrene har meldt tilbake at barna har kost seg og hatt det gøy, og at de var glade for at barna fikk være så mye ute.

Det er snart juli og sommerskolen er over for denne gang, men de håper dette er begynnelsen på en tradisjon.

–Mange dro bort i dag, forteller Mariyam, og forteller at en av dem hadde nylig kommet til Norge og kunne ikke norsk.

–Det var utfordrende for alle, men vi brukte kroppsspråk og den siste dagen fortalte barnet at det skulle til tannlegen - på norsk, smiler Maryam.

Maryam håper flere som hører om sommerskolen kan bli inspirert til å lage aktiviteter for barn og unge. Mange ønsker å gjøre lignende ting, men ender opp med å ikke gjøre det fordi de tror det krever for mye. Men barn har ikke så mange forventninger og er gode til å aktivere seg selv, smiler Maryam mens barna ler og danser med masker i bakgrunnen.

Barn på Mirs sommerskole 2020, foto Anine Dedekam Moldskred.jpg


Tekst og foto: Anine Dedekam Mordskred, juni 2020.