Tålmodighet er ikke bare en dyd

Nissrin ble med på et av Sterlings første jentelag da hun var 11 år. Nå er hun fotballtrener. Foto: Anine Dedekam Moldskred.

Nissrin ble med på et av Sterlings første jentelag da hun var 11 år. Nå er hun fotballtrener.

Foto: Anine Dedekam Moldskred.

- Jeg ønsker å være en rollemodell for jenter i området

Tålmodighet er ikke bare en dyd, men også helt nødvendig i inkluderingsarbeidet, mener fotballtrener Nissrin i Sterling Sportsklubb.

Selv om Nissrin bare er 22 år, har hun lang fartstid som både trener og deltaker. Da hun var 11 år, ble hun med på et av Sterlings første jentelag i fotball.

- Jeg gikk her på Vahl skole, og sammen med en venninne samlet vi 22 jenter og startet opp et jentelag på Grønland.

Som 16-åring gikk hun fra å være fotballspiller til å bli fotballtrener.

Selve Sterling idrettsklubb er ikke nytt – det er faktisk over 100 år. Sterling startet i 1919, og jobber med og for barn og ungdom, med et fokus på forebygging.

Nissrin studerer master i statsvitenskap, men er fortsatt aktiv i nærområdet sitt. Hun ser på hennes tid i Sterling som avgjørende for både hennes engasjement, men også for jobber hun har fått, som utekontakt og aktivitetsguidekoordinator.

- Jeg har lyst å gi noe fra meg selv. Det er ikke så mange tiltak her, ikke så mye å gjøre. Det var jo ikke noe annet tilbud til oss. Det var en ungdomsklubb som het Guffa her i området, men det ble stengt.

- Men klubben har også åpnet mange dører for meg. Jeg ble valgt som leder av ungdomsrådet i Gamle Oslo og har nå fått en stilling i kommunen. Så jeg er veldig takknemlig for å være frivillig her.

Hun tror også at hennes oppvekst og erfaringer i området er en fordel.

- Jeg ønsker å være en rollemodell for jenter, spesielt de som vokser opp her i området. Jeg kan oppfordre dem til å begynne med idrett, med fotball. Og så er det altfor mange jenter som faller fra i idretten, sier hun.

Lettere med tillitt til frivillige enn ansatte i barnevernet

Hun mener Sterling gjør et arbeid som er helt elementært i bydel Gamle Oslo, og at det er et rom mange frivillige i lokale idrettsforeninger bør utnytte for å fange opp de man er til for.

- Klubben når ungdom som institusjonene ikke selv klarer å nå. Man har kanskje mer tillit til en frivillig Sterling enn en ansatt i kommunen, eller i barnevernstjenesten. Man finner trygghet her, man finner støttespillere, mener Nissrin, som må skynde seg på jobb.

Leder i Sterling, Mimoun snakker imponert over hva hun har fått til, og hva hun fortsatt får til.

- Så ble du jo også nesten kjendis, etter den dokumentaren, smiler Mimoun ivrig og viser til en dokumentar som heter Inside-Offside.

- De så etter gode historier, store historier, og valgte deg foran veldig mange, til og med folk som var proffe, sier han stolt.

Sterling jobber med inkludering på flere måter, og det med god grunn. Bydel gamle Oslo har mange lavinntektsfamilier som bor i små leiligheter.

- Det er viktig for oss å ha aktivitet i hallen hver dag. Også i helgene. Fredagene samles folk til tacofredag, hele familier. Vi leier også ut Sterling-huset gratis, så man kan være flere enn man kan i et lite hjem. På denne måter fjerner vi tabu, og familiene har et sted å invitere til.

Flertallet av trenerne i Sterling, enten det er innebandy eller fotball, er ungdommer som selv har deltatt i idrettslagene. Det er derfor en viktig rekrutteringsarena, og gir dem relevant erfaring tidlig i livet.

Større samlinger er selvsagt en utfordring nå i år, og det er mange aktiviteter som ikke har kunnet gå som planlagt.

- I sommer samlet vi familiene til møter om hva vi skulle gjøre. Resultatet ble at vi fikk midler til å dele ut 3000 kroner til en aktivitet som familien kunne gjøre sammen. Det kunne dekke reise, overnatting eller inngangspenger.

Vil høre mer fra fedrene

På vei til den nye idrettshallen forteller Mimoun at det er et kontinuerlig arbeid med å inkludere hele familiene, både mor og far.

- Vi jobber hele tiden for å få mer aktive fedre. Det er helt avgjørende for oss å invitere inn hele familien, å vise foreldrene hva vi driver med. Det er også viktig å få en dialog om hvilke tilbud vi kanskje bør starte med.

Åpenhet, tålmodighet og nysgjerrighet er stikkord Mimoun nevner for å beskrive hvordan de tenker med arbeidet sitt.

Nissrin er heller ikke i tvil om det viktigste verktøyet for å bli mer inkluderende.

- Tålmodighet. Man må bygge tillit, man må bli kjent, og det tar tid, sier hun.

- Og ha det gøy, se på det som noe gøy. Språk er vanskelig for mange av de vi ønsker å nå. Prøv å forstå hvorfor ting kan være vanskelig eller bli reagert på. Det er mange ganger jeg har gått irritert hjem, men det er en del av det hele, og gir man tid, får man resultater.


Daglig leder Mimoun El Atiaoui (til venstre), er opptatt av å vise foreldre hva klubben driver med. Foto: Anine Dedekam Moldskred.

Daglig leder Mimoun El Atiaoui (til venstre), er opptatt av å vise foreldre hva klubben driver med. Foto: Anine Dedekam Moldskred.

Tekst og foto: Anine Dedekan Moldskred 2020.