Målet er at vi ikke finnes
- Vi skal ikke være stjernen i barnas liv
Stiftelsen Robin Hood Huset har et mål om at de tilbudene de har, skal legges ned. Det burde nemlig ikke være behov for huset.
Madelén Skogman jobber som prosjektleder for barn- og familietiltaket på Robin Hood Huset i Bergen. Huset er en møteplass for økonomisk- og sosialt vanskeligstilte i Bergen.
- Foreldrene er alltid med. Det er kjempeviktig for oss. Vi skal ikke være stjernen i barnas liv, men være en arena der vi kan styrke båndet rundt familien og bygge de relasjonene, sier hun.
Hver helg er det et lavterskeltilbud for familier og andre – også denne søndagen, hvor barnefamilier har møtt meldt seg på og møtt opp for å gå på museum sammen.
Lager aktiviteter for at de skal gjenskapes
- I sommer hadde vi et omfattende opplegg hvor 40 familier fikk dra på en annerledes ferie på Voss. Det er også viktig for oss å gjøre ting familiene ikke får mulighet til ellers, som å komme seg bort fra byen en liten periode. Samtidig passer vi på å bruke byfjellene og andre gratistilbud i byen, slik at de kan gjenskape aktivitetene på egenhånd.
Mariam (4) og moren Aya har møtt opp i cafeen og meldt seg på dagens aktivitet: Besøk på kulturhistorisk museum. Til sammen er det 30 personer som har fått plass av de mange som har meldt seg på, som er maks av det som er tillatt under dagens regler.
- Det er ofte noen som ikke kommer, og av og til noen som dukker opp uten å ha meldt seg på. Det tenker jeg vi skal ha rom for, det kan ikke være så strengt.
Aya kommer fra Egypt, og bor i Bergen med mannen sin. På grunn av jobben hans flytter de ca. hvert tredje år, og det er ikke alltid like lett å lære seg språket i alle landene.
- Jeg snakker engelsk, så det er lettere å få seg venner her, for det er mange forskjellige fra hele verden. Sudan, Chile og India, for eksempel.
Aya forteller at hun ble veldig glad for et slikt tilbud, som det er mange av i Egypt, men at hun ikke hadde forventet dette da hun kom til Norge i fjor.
- Det er så fint her, folkene er hjelpsomme og motiverende, og gir veldig god informasjon og oppfølging, for eksempel om situasjonen rundt Covid-19, sier hun.
Jungeltelegrafen fungerer
Hun hadde hørt om tilbudet fra en venninne, noe som er vanlig. Ifølge Madelén trenger de ikke promotere noe særlig.
- De fleste har blitt fortalt om aktivitetene fra venner og kjente. Vi har kjempestor pågang, så vi har innført to dager med samme aktivitet i helgene, sier hun.
Madelén forteller også at museumsbesøkene er et samarbeid som har gått seg til med museene på Nygårdshøyden i Bergen.
- Når vi kommer hit, er vi i bakgrunnen. Familiene som deltar blir som alle andre besøkende på museet, og vi trekker oss etter hvert stille og rolig tilbake.
Utfordrende å nå barn i utsatte bydeler
Mye ble annerledes i år, og Madelén gleder seg til hun kan ta med familiene rundt i bydelene, hvor de fleste også bor.
- Vi kan ikke reise kollektivt nå, som skaper litt begrensninger for aktivitetene vi kan gjøre. Så vi har blant annet vært på Fløyen, Akvariet, og en og annen dagstur. Med de begrensede budsjettene vi har kan det heller ikke være noe som koster så mye penger, selv om vi av og til arrangerer kino og slikt. Det skal heller ikke være noe kjøpepress. Vi forsøker å inspirere familier til å bli med på gratis ting de etter hvert kan gjøre på egenhånd.
Hun peker på at ferske levekårsundersøkelser viser at det ikke er et godt nok tilbud i alle utsatte bydeler.
- Frivilligheten treffer kanskje ikke så godt der. Det er spesielt utfordrende å jobbe med dette nå, sier hun.
Aktiviteter som inspirerer
Tilbudet ser likevel ut til å nå mange av de som trenger det mest, og Madelén er ganske sikker på hvorfor.
- Jeg tror nøkkelen ved vårt tiltak blant annet ligger i det at vi overlater til familiene å gjøre behovsprøvingen, samt at vi fokuserer på å legge til rette for samspillet mellom foreldre og barn – og at de får tilgang på opplevelser og sosialt samvær sammen.
Andreja og datteren Ilya på 9 år er enige.
- Vi vil ikke melde oss på alt, for vi vet det er stor pågang og vi vil at alle skal få en sjanse. Det er så fint tilbud som gir inspirerende anbefalinger til noe man kan gjøre, selv om man ikke melder seg på. Så snakker man om det på skolen og inspirerer andre familier igjen. Det er en motivasjon i seg selv.
De fikk delta på Voss i sommer, som var et kjærkomment tilbud til familier som ikke har hytte eller slektninger å dra til – ved siden av aktivitetene som ble arrangert i Bergensområdet to ganger i uken gjennom hele sommerferien.
- Vi har ikke familie i Norge, så det var veldig fint å være sammen med andre i liknende situasjon der.
- Og de som er med oss fra Robin Hood er fantastisk flinke. De tenker på alt! Ikke bare får vi mat, men de tenker på små detaljer, sier hun og viser frem «skattejakten» på papiret som Ilya bruker for å finne ting på museet.
Tekst og foto: Anine Dedekam Moldskred. November 2020.