–Myndighetene er avhengig av informasjon fra oss
Koronapandemien viser hvor viktig frivillige organisasjoner og nettverk er for å nå ut til innbyggere med flerkulturell bakgrunn.
Hvordan gi god informasjon til minoritetsbefolkningen om smitteverntiltak? Dette har Tayyab i IHSG, Internasjonal helse- og sosialgruppe, forsøkt å svare på det siste året.
–Vi har siden starten av pandemien jobbet med informasjonsarbeid. Under ramadan var det for eksempel viktig å gi god informasjon. Det er mye mat som deles. Vi formidlet retningslinjer og råd for hygiene tilpasset målgruppen, ikke bare en oversatt tekst.
Nettverket, som ble etablert i 1994, samarbeider med organisasjoner og myndigheter for “å bedre de helsemessige og sosiale forhold for mennesker med flerkulturell bakgrunn”. Samarbeid med norske myndigheter er den viktigste oppgaven til IHSG.
–Tillitsskapende arbeid er kanskje vårt varemerke. Vi har den kulturforståelsen og relasjonen som trengs for å nå ut. Myndighetene er avhengig av kunnskap og informasjon som vi kan hente gjennom nettverket vårt.
Utfordrende uten uformelle møteplasser
Tayyab tror at situasjonen har synliggjort viktigheten av de mer uformelle nettverkene som de kunne bruke før.
–Vi har jo vært et fysisk møtested i 26 år, og plutselig ble alt digitalt. Det var utfordrende, spesielt inn mot psykisk helse, eldre og kvinner. Hvordan kunne vi nå være tilgjengelig når vi ikke kunne møtes fysisk? Det har ført til mye nytt: nye verktøy, nye ideer og nye måter å jobbe på. Ungdomsgruppen vår har for eksempel begynt å lage podcast og video, for å nå ut i ulike kanaler.
De laget et studio til dem. Men nå vil Tayyab også gi ungdommene mer individuell oppfølging, slik at de kan være aktive også når man ikke kan møtes.
Heldigvis har det vært mulig å få til noen fysiske treff under pandemien.
–Vi har gjort noe face-to-face kommunikasjon også. Jeg besøkte 18 moskeer i fjor. Vi kjenner imamene og kan lett gi informasjon videre.
Deres kvinnelige nettverk, Kvinnelige ambassadører, har hatt en digital informasjonskampanje om Covid-19 på mange ulike språk.
–Vi har 26 kvinner i nettverket som gir informasjon videre til sine kontakter via telefon eller facetime. De trenger bare sende en kort sms til oss ved behov, så tar vi kontakt.
Mer samarbeid og nye oppgaver
Under pressede situasjoner oppstår det som kjent ofte nye former for samarbeid. Dette gjelder også for IHSG.
–Vi har blitt invitert til ulike dialogforum. For eksempel er vi en del av Oslo kommunes forum. Da får byråden for arbeid, inkludering og sosiale tjenester en oppdatering fra oss hver torsdag.
Dette betyr også at det er mer å gjøre. Nå har de søkt om mer ressurser for å få bedre utstyr og flere hender til å gi god informasjon inn mot grupper som myndighetene har vanskelig for å nå.
–Kommunikasjonsverktøyene har blitt enda viktigere. Vi må gi informasjon i alle former, både fysiske brosjyrer og på digitale flater. Vi trenger bedre utstyr for å informere om vaksinen, i tillegg til arbeid mot negativ sosial kontroll, for eksempel. Vi håper å få en ny ansatt om midlene blir innvilget. Akkurat nå er vi ganske sårbare som organisasjon.
Tayyab forteller at de har sett hvordan vår nye hverdag fører til strukturelle endringer.
–Vi har jo sett endringer når det kommer til familie. Mange bruker mer tid sammen. De har kommet nærmere hverandre, mens noen har slitt. Jeg har jo erfart det samme selv - mine to barn reiser jo alltid vanligvis til utlandet, men nå må de være her med meg!, ler han.
Kvinner og psykisk helse er prioriterte områder for IHSG, men også eldre.
–Vi har også jobbet mye med situasjonen hos eldre i parforhold. De krangler jo også, og det var viktig for oss å ta opp den demografiske gruppen. Men det betyr ikke at det flere skilles. Det har blitt færre skilsmisser i Norge det siste året, også innenfor vår målgruppe.
Faktaboks
IHSG- Internasjonal helse- og sosialgruppe er et nettverk som samarbeider med andre organisasjoner og instanser i offentlig og privat sektor, mht. helsemessige og sosiale forhold for mennesker med flerkulturell bakgrunn.
East Meets West er IHSG sin ungdomsgruppe. Medlemmene har både etnisk norsk og flerkulturell bakgrunn.
Kvinnelige ambassadør er en egen gruppe i IHSG. Gruppa skal ha fokus på saker som angår kvinner og deres rettigheter og plikter.
I nettverket finner vi frivillige ressurspersoner innen helse- og sosialsektor, næringsliv, kunst og kultur. De samarbeider blant annet med IMDi, Oslo kommune, FHI, Rådet for psykisk helse og mange andre offentlig og private instanser.
Intervju: Ida Marie Holmin
Tekst: Anine Dedekam Moldskred, mars 2021.
Foto: IHSG