Vilje til mangfold

Hannah Wozene Kvam ledet Inkludering på topp om løsninger 16.9.2019.

Hannah Wozene Kvam ledet Inkludering på topp om løsninger 16.9.2019.

Selv om mange organisasjoner lykkes med å øke det etniske mangfoldet ser vi få eksempler på mangfold på toppen i organisasjonene. Selv om viljen kan være til stede, så vet vi ikke hvordan vi skal komme dit. Vi evner ikke å sette oss konkrete mål og tørre å gjøre prioriteringene som skal til for å nå målet om etnisk mangfold. Med utgangspunkt i dette startet vi i Frivillighet Norge med prosjektet «Inkludering på Topp», og i 2019 gjennomførte vi tre samlinger: en om utfordringene, en om løsningene og en om hvordan iverksette løsningene. Vi har oppsummert noen av hovedpunktene fra 2019 som danner grunnlaget for det videre arbeidet med Inkludering på topp i 2020.

I fjor startet vi med en samling for å definere utfordringene som finnes når det gjelder å jobbe med inkludering i organisasjonen. Den første utfordringen er å definere begrepet mangfold. Ulike folk mener ulike ting med begrepet mangfold. I følge forsker Jon Rogstad snakker vi ofte om mangfold som representasjon og fravær av diskriminering. Han fortalte at mangfold ikke bare er representasjon, det vil påvirke hva vi gjør og hvordan. Det er lett å være for mangfold, men vanskelig å endre seg.

«Å jobbe for økt mangfold er ikke bare å åpne for at flere er tilstede, men for å gjøre ting på en ny måte.»
- Jon Rogstad, forsker Fafo

Blant utfordringene knyttet til inkludering på topp i frivillige organisasjoner er:

  1. Manglende forankring i ledelsen når det gjelder mer mangfold. Mangfold er først og fremst et lederansvar som må forankres på toppen for å gi reelle endringer. Man må ha en tydelig mangfoldstrategi med mål, ansvar og intern rapporteringsplikt. Det å inkludere handler også om å endre hvordan organisasjonen driver, det kan være tøft og det er da viktig at ledelsen tar et ansvar. Endring i seg selv kan være vanskelig og skape motstand i organisasjonen.

  2. Mangel på ressurser for å rekruttere mangfoldig. Mangfoldet kommer ikke av seg selv og det må jobbes strukturert og målrettet. Når organisasjonene har knapt med tid og penger er det vanskelig å prioritere. Det er ikke nok med gode intensjoner, de må også følges opp. Det holder ikke å ønske å være inkluderende, vi må også ha konkrete tiltak.

  3. Frivilligheten speiler ikke befolkningen. Dette gjelder særlig ledelsen i organisasjonene. Lite mangfold som man kan kjenne seg igjen i fører til at man reproduserer seg selv som organisasjon. Det er også en sammenheng mellom hvem som deltar og hvem som leder, og de ulike nivåene i organisasjoner gjenspeiler ofte hverandre. Generelt lite mangfold i organisasjonen generer lite mangfold på topp.

Når vi går sammen for å diskutere økt mangfold i organisasjonen oppstår det også gode ideer og løsninger. Vi har samlet fem gode tips til løsninger for å arbeide med å øke mangfoldet i toppen av organisasjonene:

  1. Definer hvorfor mangfold er viktig for organisasjonen. Frivillig sektor skapes av de som deltar. Større etnisk og kulturelt mangfold i befolkningen gir oss nye muligheter for utvikling av organisasjonen. En mangfoldig organisasjon har bredere oppslutning og flere ressurser å spille på. Mangfold gir mulighet for gjensidig læring, forståelse og respekt i møtet mellom menneskene.

  2. Skaff oversikt over og synliggjør mangfoldet i organisasjonen. Selv om dere er langt unna inkludering på topp så er dere i gang. Gjennom å ha startet arbeidet ser dere muligens allerede en forbedring. Synliggjør det eksisterende mangfoldet, slik at nye folk som søker seg til oganisasjonen har noen å speile seg i. Spør dere selv: hva og hvem mangler vi i vår organisasjon? Mangfold kan tenkes på som alle relevante forskjeller mellom folk.

  3. Jobb systematisk. For å oppnå mangfold kan man ikke fortsette å rekruttere de man har rekruttert tidligere, men må gjenspeile hele befolkningen. Dette må reflekteres i hele organisasjonen. For å lykkes må man ha et systematisk arbeid. Man må vurdere, sette mål, sette i gang tiltak og evaluere. Husk at mangfold ikke bare kan måles i antall, så sett også kvalitative mål for mangfold i organisasjonen.

  4. Jobb med bredde og topp samtidig. Mangel på mangfold i bredden av organisasjonen gjør det vanskeligere å rekruttere mangfoldig i toppen. For å lykkes må organisasjonen sees som en helhet, og det må jobbes med inkludering og mangfold på alle nivåer.

  5. Lys ut stillingene. I de områdene i arbeidslivet med minst forskjeller har dette bakgrunn i at man lyser ut stillinger, har klare kvalifikasjonskrav, og sterke yrkesidentiteter. Ved å lyse ut stillingene unngår man at det kun er dem med nettverk som får kjennskap til mulighetene. Det er viktig at man i stillingene er tydelig på at man ønsker et mangfold i organisasjonen, og oppfordrer folk med ulik bakgrunn til å søke.

Fra Iverksettingskonferansen tar vi med oss noen konkrete tips fra Lisa Cooper fra Leadership Foundation og Catalysts noen gode tips. Hun viste oss 5 faser man kan jobbe med for å øke mangfoldet:

  1. Forberedelser:

    Lær av de som går foran på ditt felt. Skap engasjement blant toppledere og mellomledere.

  2. Evaluer situasjonen:

    Se på alle HR-prosesser og rutiner og hvordan dere kommuniserer om opprykk, lønnsstatistikk, rekruttering og opplæring.

  3. Plan:

    Ta ett steg av gangen, og gjør det tydelig hvem som har ansvar for arbeidet. Skap rom for dialog og refleksjon slik at dere kan se hva som fungerer. Ikke sats kun på opplæring og rekruttering, det er mye å hente på å lage en inkluderende arbeidsplass og få ansatte til å samarbeide.

  4. Gjennomfør:

    Finn noen interne champions og synliggjør suksess. Ikke fremmedgjør enkelte grupper.

  5. Monitorer og evaluer:

    Viss frem resultater og det som funker. Finn neste steg. Les forskning og del med andre i feltet.


En fellesnevner for mange av løsningene som ble foreslått i Inkludering på Topp i 2019 var å samarbeide med og diskutere med andre på feltet. Derfor fortsetter vi med Inkludering på topp i 2020 også, for det er gjennom å lære av hverandre at vi kan oppnå gode resultater og skape mer inkluderende organisasjoner. Ett av temaene som ble tatt opp i fjor var viktigheten av valgkomiteen. Peter Skovholt Gitmark, styreleder i Care undersstreket av valgkomiteen må søke åpent og ha som mål ikke bare å fylle plassene men å rekruttere nye teammedlemmer og skape et team som utfyller og utfordrer hverandre og organisasjonen.

Valgkomiteen har en veldig viktig jobb i frivillige organisasjoner. Måten valgkomiteen løser sine oppgaver på har stor betydning for hvem som skal styre og utvikle organisasjonen videre. Vi starter med årets første Inkludering på Topp-samling 19. mai med temaet: Valgkomiteen og styrets rolle for mangfold.

Les mer og meld deg på her.

Les mer om Inkludering på Topp 2019 her.

Tekst: Nancy Herz, mai 2020