Å vise at vi er ulike binder oss sammen

Hediye Øzil trives på Vær Stolt-festivalen! 

Hediye Øzil trives på Vær Stolt-festivalen! 

16.-17. juni gikk Vær Stolt-festivalen av stabelen for ellevte gang i Lusetjerndalen på Søndre Nordstrand i Oslo,  arrangert av organisasjonen med samme navn. På programmet var det mat, musikk og dans fra alle verdenshjørner.

Festivalen jobber for mer inkludering, forståelse og samhold mellom ulike kulturer og etnisk bakgrunn. Den skal skape kontakt mellom politiske organisasjoner, næringsliv, det offentlige og ideelle organisasjoner.

Savnet et sted å være

Vær Stolt-festivalen kryr av mat fra hele verden. Hediye Øzil har vært frivillig i Søndre Nordstrand Kultur og Dialogforeing i tre år. Hun er fra Hauketo og mener at mat er en naturlig måte å bli kjent med hverandre på. Vær stolt er et svært positivt tilskudd til bydelen, og bringer folk sammen.

-      Folk kommer bort og spør om ting som: Hva er det i den børeken? De lærer å smake på andre kulturer, smiler Øzil.

Organisasjonen er kun tre år, men driver blant annet med svømmeopplæring, hyttetur for jenter og bakgårdsfestival med leker, kor og dans. De har spesielt fokus på barn og integrering. Øzil mener at det spesielt er et positivt tiltak for minoritetskvinner.

-      Det fungerer som et mellomledd for de uten stemme. Jeg savnet et sted å være. Kvinner har vanskeligere for å bli integrert, avslutter hun.

Barneoppdragelse

Blant de som var på plass på festivalen, var Elvis Chigozie Nwosu, prosjektleder i Stopp oppdragervold i African Cultural Awareness. De jobber for å hindre vold i barneoppdragelsen og gi foreldre nye redskaper og kunnskap. Nwosu har lang fartstid i barnevernet, og så at det var behov for en plattform for å informere om konsekvenser ved oppdragervold.

-      Jeg tok initiativet til ACA i 2000. Vi driver nå med veiledning og er blant annet tilstede på arrangementer som dette. Vi lager ulike infofilmer, materiell og ønsker å være et diskusjonsforum om oppdragervold på sosiale medier. Tross navnet (African Cultural Awareness red.anm.) skal det være et tilbud til alle, sier Nwosu.

Han legger til at han er klar over at det kan være et «Catch 22», siden det kan forsterke stereotypier som at «innvandrere slår sine barn». 

-      Jeg var nødt til å gjøre det. Det er viktig å snakke om disse tingene, sier han.

Danser for vannrenseanlegg

Frivillige fra Prathiba Kultur

Frivillige fra Prathiba Kultur

Mat fra Sri Lanka var også presentert av organisasjonen Prathiba Kultur. De har dansekurs og medlemskap til inntekt for vannrenseanlegg på Sri Lanka. 

-      Drikkevannet er ofte forurenset og gir nyresvikt, sier Douglas Jayaweera, som var frivillig på standen. 

-      Vi har bodd her i 20 år, og ser at Vær stolt har stor betydning. Det er en bydel med et dårlig rykte, så vi må jobbe for å vise at det er et godt sted å være, sier Jayaweera.

Sykkelverksted og kjente musikere

Festivalen kunne by på mer – blant annet hoppeslott, klatretårn, trommekurs og sykkelverksted. Men spesielt musikk-opplevelsene dro folk fra hele Oslo til Holmlia. På scenen søndag var blant annet rapperne Hkeem og Ezzari. Som vakt bak scenen stod Christin og Selina, som var frivillig for første gang i år.

-      Vi representerer Holmlia og Mortensrud. Det er viktig for oss å vise hvor bra sted vi er. Alle samler seg her, det er kjempeviktig med Vær Stolt. Det viser at vi er like på ulike måter, sier Christin, som skal være frivillig også til neste år.

Christine Monge vil tilbake som frivillig også neste år!

Christine Monge vil tilbake som frivillig også neste år!

Tekst og foto: Anine Dedekam Moldskred, juni 2018.