Skaperglede på Bøler Tekstilverksted

Stor stemning og konsentrasjon med pensler man hadde laget selv. Foto: Kristine Fornes

Stor stemning og konsentrasjon med pensler man hadde laget selv. Foto: Kristine Fornes

I dag var vi på Bøler Tekstilverksted. Ute høljer det ned. Inne venter en gruppe engasjerte kvinner som tar oss godt imot. På bordene ligge fargerike tekstiler, nåler og sakser. Førti personer har tatt turen til Bøler kirke i regnværet.

Flest kvinner og barn, men også noen menn. En ung gutt er ivrig og begynner å lage noe ved aktivitetsbordet med en gang, uten engang å finne seg en stol. Som alltid blir det servert varm mat før arrangørene ønsker velkommen. I dag fortsetter de å jobbe med teppet de skal gi som gave til Frelsesarmeen. Alle er veldig engasjerte og glade. 

Bredt samarbeid

Bøler Tekstilverksted arrangeres en kveld i måneden i Bøler kirke av Østensjø bydel, Frelsesarmeen gjennom «Home Start» prosjektet i bydelen, Bøler menighet, frivillige og tekstilkunstneren Kristine Fornes, som bor og arbeider i kunstnerkolonien på Bøler. Erle Fagermoen er prest i Bøler kirke og forteller at verkstedet skal være et sted for mennesker som er nye i landet og kjenner på ensomhet i vår kultur, men også for nordmenn som kjenner på ensomhet og som har lyst til å bidra. Rekruttering av deltakere og frivillige skjer gjennom samarbeidspartenes nettverk.

– Gjennom verkstedet ønsker vi å oppnå et fellesskap. Mange har gått her i syv år, vi har sett barna vokse opp. Det har blitt er «familiært» nettverk, et lokalmiljø, sier Fagermoen. Hun mener også at det er en enkel måte å lære språk og være sammen på. Å bare være sammen i en aktivitet uten mange krav senker tersklene for å delta. I stedet for å snakke om integrering og hvem som er målgruppen snakker vi om hva vi gjør. Vi bruker ord som glede og kjærlighet. Tekstilvekstedet har fått støtte fra bydelen, Frelsesarmeen og Opplysningsvesenets fond. 

Inkluderingen kommer av seg selv

Kristine Fornes har vært med i tekstilverkstedet fra oppstarten og forteller at verkstedet er åpent for alle.:
 – Vi snakker ikke om religion selv om vi holder til i kirken og deltakerne kommer med all verdens religioner og livssyn. Inkludering er heller ikke et tema. Ordene integrering og inkludering kan skape skillelinjer, men her vil jo bare være sammen! Vi konsentrerer oss om å fullføre programmet vårt, da kommer inkluderingen av seg selv. Jeg er mer opptatt av å få deg til å gi meg saksa enn at du lærer norsk. Programmet vårt fører til at vi er her sammen. Den største utfordringen for meg er å finne på oppgaver som passer for både 2-åringen og bestefar, sier hun.
– Kan du gi noen eksempler på oppgaver:
– Hjemmelaget pensel. Vi brukte pinner, svamper, alt mulig og så malte vi sammen med penslene våre. Det ble veldig morsomt.

Deler følelser

God stemning blant deltakere og frivillige! Foto: Ida Marie Holmin

God stemning blant deltakere og frivillige! Foto: Ida Marie Holmin

Somaia Mohammed Husain (33) deltar på tekstilverkstedet hver gang og er kjempefornøyd med tilbudet, men synes en gang i måneden er for lite og ønsker gjerne at de kan arrangere verkstedet litt oftere.
–Hva er bra med å være her?
–Vi snakker sammen og deler følelser. Det viktigste for meg er at de norske damene deler følelser med alle. De er veldig snille folk, forteller Somaia som har fagbrev i perler. Hun har jobbet mye med hjemmekunst og på tekstilverkstedet har hun bl.a laget armbånd av skinn og tekopp.

Cecilie Graue er frivillig og synes det er veldig givende å se barna lage noe som de blir stolte av og at de får en mestringsfølelse. Hun liker å se samspillet mellom foreldre og barn.
–Hva lærer du av å komme hit? 
– Jeg lærer mye om forskjellige kulturer og religioner. Jeg lærer om sterke historier som deltakerne har med seg og får en forståelse av utfordringer. 

Hana (10 år) er også kjempefornøyd med tekstilverkstedet og deltar både alene og sammen med sin mor. 
–  Hva er bra med å være her?
– Jeg lager ting her. Det er kjempegøy å lage ting og bli kjent med nye mennesker, sier Hana. 
– Hva lager du?
– Jeg lager mange ting, nå lager jeg bordbrikker.

Hana på 10 år liker å lage ting. Foto: Yasmin Emeci.

Hana på 10 år liker å lage ting. Foto: Yasmin Emeci.

Mamma viser deg

Marianne Svendsen og Samin Ansar er språkpedagoger i bydelen.. 
– Det er veldig meningsfylt å være her. Vi får gode tilbakemeldinger og får nettverk. Her kan barn gjøre aktiviteter med foreldrene sine, men også få pusterom. Dette er et unikt konsept, et sted å bruke språket og et sted å styrke foreldre-barn relasjonen. Det er ikke et barnepasstilbud. Vi fokuserer på å være sammen. Om noen av barna spør oss hvordan de skal lage noe så sier vi «mamma viser deg». Vi har noen regler som vi opplyser om hver gang, blant annet at foreldrene skal lære seg oppgaven for dagen og så vise sine egne barn. 

Ønsker å dele

Snart kommer det en bok om Bøler tekstilverksted. Gjennom den ønsker initiativtakerne å inspirere andre og å dele metoder og erfaringer. Håndverk er et universelt språk. 

– Mange er mye flinkere enn meg, ler Kristine. En dame sydde to hjerter med nydelig, helt perfekt søm rundt kantene. Da hun gikk, gav hun meg det ene og sa et til deg, et til meg.

Tekst: Yasmin Emeci og Ida Marie Holmin, 2018