Speiderleder Mohamad

Mohamad er speiderleder i Rjukan speidergruppe. Foto: Alexander Vestrum.

Mohamad er speiderleder i Rjukan speidergruppe. Foto: Alexander Vestrum.

Sommeren 2017 reiste Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan til Bodø for å være med på speiderlandsleir. Mohamad har reist langt før. For nesten 4 år siden kom han som flyktning fra borgerkrigen Syria. 5. desember dro Mohamad igjen på en reise. Han dro til Oslo som en av tre finalister til prisen for Årets nykommer i frivilligheten, som deles ut av Frivillig.no

Vil ha flere med

–Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut. 

–Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det, sier Mohamad

Kjøpte telt for å sove ute som en nordmann

Jørgen Sando er leder for Rjukan speidergruppe som er en gruppe i Norges Speiderforbund. Det var rektor ved Voksenopplæringssenteret som snappet opp at Mohamad hadde kjøpt seg et telt for å sove ute slik nordmenn gjør. Rektor var gammel speider og tok kontakt med Jørgen. Etter det gikk det fort. Jørgen tok med seg Mohamad på et par turer i skog og mark for å vise ham friluftsliv. 14 dager etter deltok han på sin første speiderleir.

Gi ansvar

Speidergruppa på Rjukan kan å sove telt, så her fikk Mohamad prøve seg. Gruppa tilbyr aktiviteter både på land og i vann. Mye friluftsliv, kanoturer, fridykking, skiturer og snøhuler. 

–Speiding handler spesielt om to ting, forteller Jørgen. –Det handler om allsidighet og ansvar. Ingen er best i alt, men alle kan lykkes med noe. Som barnespeider var jeg klønete når det gjaldt å tenne bål og å lese kart. Men en dag fikk jeg til en veldig bra bandasje og snart hadde jeg fått førstehjelpsansvaret i patruljen.

–I speideren gir vi barn og unge et reelt ansvar. Den som er patruljeleder er kanskje bare noen få år eldre enn medlemmene, men har ansvar for å lære opp de andre, gjennomføre møter og å fortelle hva man må ha med på tur. Det går like bra som om det var en voksen som gjorde jobben. Å gi barn og unge ansvar på denne måten kan være ukjent for mange.

–Da er det helt fantastisk å ha en som Mohamad til å kommunisere med flyktninger og innvandrere som deltar. Han kan arabisk, han forstår kulturen og kan raskt forklare om noen lurer på noe. Det er viktig for å bygge tillit til foreldre når vi reiser med barna deres på overnattingsturer eller speiderleir.

Lederkurs

Mens Rjukan Speidergruppe var på leir i Bodø bød det seg en sjanse for gruppa til å tilby Mohamad å gå på et lederkurs. Mohamad tok utfordringen og høsten 2017 fikk han bruk for det han hadde lært da han ble han en av fire speiderledere i gruppa og fikk et stort ansvar. Flere av speiderne er muslimer. Med Mohamad fikk de også økt mangfoldet i ledelsen i gruppa.

Jørgen understreker at Mohamad er en stor ressurs. –Vi har hatt flaks som fikk Mohamad til oss. Han er en entusiast, har et vinnende vesen og får barna med seg. Han snakker etter hvert bra norsk, men jeg tror ikke han har lært ordet nei ennå!

Inkluderingstips

Har du noen tips til andre om hvordan man kan jobbe med å øke mangfoldet i organisasjonen?

–Mitt beste tips til andre foreninger er å gripe anledningen når den byr seg. Ta imot nye deltakere og spørsmål med et åpent sinn. Vår erfaring er at det går i grunnen ganske smertefritt. Vi har ikke måttet endre på så mye, og skulle det bli nødvendig å forandre litt på aktivitetene våre for å imøtekomme ulike behov som følger med er større mangfold i gruppen så fikser vi nok det også. Det viktigste er å gi barn og unge mulighet til å oppleve og å mestre naturen og å gi dem tillit og ansvar.

Jørgen understreker at alle har et iboende behov for å være til nytte. Det behovet kan man få dekket i frivillige organisasjoner. Derfor er det viktig å se at alle har ressurser. For å få til det må man lære å se hverandre, forstå hverandre og oppleve at man kan omgås på tvers av bakgrunn. 

Det er viktig å forstå at friluftsliv og allemannsretten kan være ukjent for mange som flytter til Norge fra andre land. –Naturen her er gjerne annerledes enn man er vant med. Jeg ville også vært usikker i møte med en ny naturtype og lure på hvilke insekter og slanger jeg måtte passe meg for.

Speiding, fotball og politikk

I tillegg til å være speiderleder, gå på skole og jobbe på hotell og i kiosk er Mohamad fotballtrener og politisk aktiv i Sosialistisk Venstreparti.

–Det tar litt tid å bli kjent med nordmenn, men når man blir kjent med noen, er de veldig hyggelige og åpne. Det er litt vanskelig å knekke koden i starten, men så går det fint!

Som speider setter Mohamad stor pris på å oppleve og lære om naturen. Men like viktig er det å oppleve og lære om brorskap og vennskap. –Og så tenker de ikke på at huden min har en annen farge. Alle er like her. Derfor er speider best!

Årets nykommer

Og hvordan gikk då så på turen til Oslo? 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Frivillighet Norge markerte dagen med å dele ut en rekke frivillighetspriser, blant annet Årets nykommer i frivilligheten. Prisen deles ut av rekrutteringsportalen Frivillig.no. Og prisen for 2018 gikk til Mohamad. Han fikk overrakt prisen av kronprinsparet. H.K.H Kronprinsesse Mette Marit leste opp juryens begrunnelse der det blant annet ble fremhevet at Mohamad med sin gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. 

Knekk Inkluderingskoden gratulerer Mohamad med prisen og ønsker ham og Rjukan speidergruppe lykke til videre!

Mohamad Nabel Omr Deed får overrakt prisen for Årets nykommer i 2018 av H.K.H. Mette Marit og Kronsprins Haakon Magnus. Foto: CF Salicath.

Mohamad Nabel Omr Deed får overrakt prisen for Årets nykommer i 2018 av H.K.H. Mette Marit og Kronsprins Haakon Magnus. Foto: CF Salicath.

Tekst: Ida Marie Holmin 2018