Gratisbutikken Te&Tøy

Bilde1-TeTøy-Foto-Mari-Johannessen.png

Jeg møtte Lars, Mari og Ragna fra Gratisbutikken Te&Tøy på et seminar vi hadde sammen med Trondheim Kommune rett før jul i 2016. Jeg ble interessert i aktiviteten deres og spurte om jeg kunne snakke litt mer med dem. Dagen etter ble jeg med på sorteringsdugnad på Heimdal. Jeg fikk se et godt eksempel på hvordan man kan samle de gode kreftene for å få til noe sammen. Styret består av 8 personer som ikke kjente hverandre fra før, men flere av dem var i Hellas sommeren og høsten 2015 og så på nært hold hvordan situasjonen for flyktningene var. Etter en stund fant de ut at de ville bidra med noe hjemme i Norge også og ideen til Gratisbutikken Te&Tøy var født.

Møteplass midt i butikken!

På Gratisbutikken Te&Tøy kan flyktninger, asylsøkere og andre i en vanskelig situasjon få gratis klær, sko, barneutstyr og en hyggelig prat. Alt er samlet inn gjennom donasjoner fra Trondheims befolkning og bedrifter.  Både Mari og Ingebrigt poengterer at de fokuserer på både Te og Tøy. Det vises gjennom at butikken skal være en møteplass, som bidrar til integrering gjennom involvering i butikkdriften og sosiale arrangementer.

Frivillige fra mange nasjoner

I Facebook-gruppen for frivillige er det nå over 500 medlemmer, og en stor andel av dem er personer som har vært innom butikken og blitt frivillige etterpå. Det er også mange beboere på Trondheim Mottak.

De bruker en nedlagt skole som lager og mottak av nye klær, men selv om det er stor plass fylles det fort opp av klær og annet barneutstyr.Hver onsdag ettermiddag møtes rundt 25 frivillige for å ta i mot og sortere klær og utstyr. Onsdag 15. februar var det frivillige fra seks forskjellige nasjoner som bidro.

Som for mange andre frivillige organisasjoner er transport en utfordring. Mens jeg snakker med Mari og Ingebrigt kommer det en fra Charlottenlund Rotaryklubb innom. Han skal kjøre varer fra lageret på Heimdal til butikken på Ila.

Bilde2-TeTøy-Foto-Mari-Johannessen.png

Tar vare på kundene

De forteller om hvor viktig det er for dem å ta vare på verdigheten til dem som trenger klær eller utstyr. Derfor plasserer alle klær i hyller og henges opp. Til personer som ikke har anledning til å komme til butikken kan de lage en klespakke. Som f.eks på bildet til høyre. Det er en pakke til en mor som nylig har født en jente.

Viktig årsoppgjør

Bilde4-TeTøy-Foto-Mari-Johannessen.png

Mari oppsummerer aktiviteten fra oppstarten 8. Mai 2016. Siden butikken åpnet 8 mai 2016 har den, med unntak av i juli, vært åpen hver onsdag og lørdag. Til sammen har butikken vært åpen i 55 dager. - I denne perioden har vi hatt over 2500 besøk i butikken, og vi har gitt ut 27.000 klesplagg, sko og andre ting. Vi har blant annet gitt ut 1700 par sko, over 1000 bukser og 8100 barneklær, samt 2100 leker og bøker. I tillegg kommer klær og ting vi har gitt ut direkte fra lageret vårt. Vi har derfor trolig gitt ut over 30.000 ting i 2016!

Ved hver åpningsdag har det vært mellom 4 og 8 frivillige i butikken. Dette tilsvarer nesten 1300 timer frivillig arbeid kun i åpningstiden. Det har vært mellom 10 og 30 frivillige på dugnadene, noe som tilsvarer om lag 2000 timer frivillig innsats. Gratisbutikken har per desember 2016 godt over 500 registrerte frivillige, og minst 200 av disse har deltatt aktivt i driften av butikken. Gratisbutikken Te&Tøy har i 2016 dermed anslagsvis generert minst 5000 timer frivillig innsats!

Meld deg inn i Frivillig-gruppen

Tekst: Martin Gustavsen Foto: Gratisbutikken Te&Tøy, Mari Johannessen. 2017.