Vårt Nabolag - festival på en arena utenom det vanlige

Vårt-Nabolag-scene-Foto-Leon-DSC022851.jpg

27.august 2016 ble endagsfestivalen #VårtNabolag arrangert på Torshov transittmottak. Festivalen er et inkluderingsprosjekt som Oslo World Music Festival (OWMF) er initiativtaker og arrangører av, i samarbeid med asylmottak og andre aktører i nabolaget.

Samarbeid på tvers

– Vi pleier å si at det viktigste med prosjektet er prosessen. Å engasjere og motivere nabolaget til å samarbeide på tvers og planlegge festivalen over tid sammen med beboere på mottaket. Å fylle ventetiden til beboeren på mottaket med mening og fylle nabolaget med nye impulser, smaker, lukter, historier og ny musikk. Integrering starter fra dag en, så hvorfor ikke lage en festival sammen?, spør festivalsjefen Alexandra Archetti Stølen.

Mer enn gratisbilletter

OWMF har i mange år gitt fribilletter til ulike mottak i Oslo og omegn. Ideen om festival oppstod som følge av et besøk Stølen hadde på Refstad mottak på Bjerke i 2010, som berørte henne veldig.

– Besøket på Refstad førte til at vi tenkte at det måtte være mulig å gjøre noe mer enn å bare gi bort gratisbilletter til konserter. Ideen om å lage en musikkfestival som Vårt Nabolag ble konkretisert i 2013 og gjennomført for første gang i 2014.

Et dugnadsprosjekt

– Hvordan gikk dere frem med å arrangere det første Vårt Nabolag arrangementet?

– Vi tok kontakt med Torshov Transittmottak og fikk straks fantastisk respons. Så begynte vi å se på mulige samarbeidspartnere og fikk til gode avtaler med lyd- og lys firma, artister, matbutikker og andre aktører i nærmiljøet, forteller Stølen og legger til:

–  Det første året var det hele et stort dugnadsprosjekt, der vi kun betalte artistene og noe minimum arrangementskostnader. Det har utviklet seg mye etter denne gangen, sier festivalsjefen.

OWMF er den fremste verdensmusikkfestivalen i Norden og Europa. Vårt Nabolag er OWMF viktigste helårsprosjekt. I år ble festivalen utvidet. På Torshov Transittmottak var festivalområdet større, med flere aktiviteter for store og små, samt gratis mat fra pop-up restauranten som ble laget av et team ledet av den irakiske kokken Osama Ayad. I tillegg ble Vårt Nabolag arrangert for første gang utenfor Oslo, på Vang i Valdres.

– Det første året kom det 450 publikummere, og i år kom det rundt 450 i Vang i Valdres og 1200 på Torshov, forteller Stølen, som legger til at festivalen i Vang i Valdres var fantastisk og ble veldig godt mottatt. Hun håper festivalen vil fortsette å spre seg til distriktene.

Siden starten har flere store norske artister som Samsaya, Elvira Nikolaisen, OMVR, Bendik, samt mindre kjente som Luison y Cuba, Sidiki Camara og Baba Soul & the professors of funk spilt på scenen på Torshov Transittmottak.

Viktig å samarbeide med mottakene

– Først og fremst er det viktig å ha et godt samarbeid med mottakene. På Torshov samarbeider vi med Norsk Folkehjelp og det fungerer fantastisk bra. I Vang samarbeider vi med Hero og det fungerer også fantastisk bra, sier Stølen.

Festivalsjefen påpeker at det er viktig med lokalt engasjement i bydelen, bygda, nabolaget og en sterk motivering og inkludering av beboere på mottaket. Hun viser til at de har hatt mange aktører med på laget, alt fra musikere som har holdt workshops, til ulike kunst og kulturinstitusjoner som har hatt aktiviteter på festivalen.

– Hvordan har dere gått frem for å engasjere nabolaget på Torshov?

– Vi har først og fremst et godt samarbeid med Bydel Sagene og Ung Media, disse fungerer som mobiliseringskrefter. Vi har snakket med folk, fått med oss lokale butikker og organisasjoner som Caminito Café, Rimi, Kaffebrenneriet og Røde Kors for å nevne noen. Bare man har nok tid, så er det i grunnen veldig lett å skape engasjement rundt Vårt Nabolag, påpeker Stølen.

Vårt-Nabolagsjef-Foto-Leon-.jpg

Tekst og foto: Tika Sofia Leon (2016)