Idrettsglede i Drammen Ballklubb

idrettsglede-i-drammen-ballklubb-2.jpg

Hans Einar Ødegård er daglig leder av idrettsordningen i Drammen Ballklubb. Sommeren 2014 arrangerte de Sommercamp, en ukes aktivitetstilbud til unge fra familier med dårlig råd. Deltakelse er gratis. Prosjektet var en stor suksess og skal nå bli et årlig sommerferie-arrangement.

Lærer av Malmø

Ideen kommer fra en inspirasjonstur Hans Einar var med på i regi av Buskerud idrettskrets for kommunen, skoler og idrettslag fra Drammen. Malmø IF er flinke til å inkludere alle typer barn og unge og har tre ansatte som jobber full tid med dette i samarbeid med kommunen.

- Der man tradisjonelt sett har kommunale tiltak mot bydeler, gikk man her gjennom idretten. Dette fordi fotballen står så mye sterkere.

Innsats mot fattigdom

Samtidig som Hans Einar var på denne studieturen så ble han gjort oppmerksom på hvor mange barn som lever under fattigdomsgrensa i Drammen. I Malmø fikk han se gode modeller på hvordan et idrettslag kan gjøre noe med denne problematikken.

Mange aktører bidro til prosjektet Sommercamp; Strømsgodset FK, Glassverket håndballjenter, Sturla friidrett, Drammensbadet, og Den Norske Turistforening tok ansvar for å lage opplegg til en av dagene hver. Dette er et helt unikt samarbeidsprosjekt i den norske frivilligheten. I tillegg ble det servert mat levert av sponsorer.

Kommunen hjelper til med å rekruttere

Det å ha dårlig økonomi er ofte forbundet med skam, og gjerne ikke noe man ønsker å vise. Hvordan fikk dere tak i de rette deltakerne til prosjektet?

- Vi fant frem til personer som kommunen kjente til gjennom "Senter for oppvekst". I tillegg hadde vi påmelding via skole og helsesøster og direkte påmelding på nett.

Gjennom disse kanalene fant Hans Einar frem til de rette deltakerne for Sommercampen. Nå har han store planer for videreutvikling. I tillegg holder han på med et lignende prosjekt som har fått navnet Kameratgården. Prosjektet skal aktivisere og engasjere barn og unge i lokalmiljøet.

- Idretten har ikke vært spesielt inkluderende utover det å tenke resultater. På veien mot ungdom og seniornivå er det mange som faller av. Vi ønsker å endre fokus ved å tilby åpen hall, med andre aktiviteter for å skape aktivitetsglede, sier Hans Einar.

- Vi ønsker derfor å fri til de som ikke er i idretten, men tilbudet er for alle. Vi har et tilbud i dag for 5. til 7. trinn på barneskoler, såkalt "åpen hall". Vi ønsker å starte et tilsvarende tilbud for en eldre målgruppe, forsetter han.

Møteplass i nærmiljøet

Målet er å skape en arena og en møteplass i nærmiljøet hvor de kan treffe likesinnede, delta på aktiviteter de ønsker og trives med det.

- Vår store begrensning her er fasiliteter. Går det slik vi håper så har vi en hall i 2016 i tilknytning til klubbhuset. Den har mulig byggestart i 2015. Da er det gode muligheter for Kameratgården, avslutter Hans Einar.

Tekst: Ida Marie Holmin. Foto: Espen Faugstad 2015.