- Det har vært en god forankringsprosess!
Stiftelsen Norsk Luftambulanse signerer Mangfoldsplakaten
- Denne skal få en sentral plass, kunngjorde en stolt generalsekretær i Siftelsen Norsk Luftambulanse, til stor applaus fra de tilstedeværende delegatene.
Det var på dag to av Stiftelsen Norsk Luftambulanses årlige rådsmøte at den høytidelige underskrivingen av Mangfoldsplakaten tok plass. Generalsekretær Stephen Sollid hadde med administrasjonen, invitert Frivillighet Norge til å holde et innlegg i forbindelse med signeringen. Ida Marie Holmin, fortalte om prosjektet ‘Inkludering i frivillig sektor’. Og blant flere verktøy og ressurser som er laget, har Mangfoldsplakaten en sentral rolle som et strategisk verktøy for arbeidet.
- Arbeid med mangfold er en prosess. Vi er opptatt av at vi både skal ta oss tid til å lære, men også å være utålmodige, formidlet Holmin.
Ingen tid å miste
Stiftelsen Norsk Luftambulanse ønsket ikke å vente med å komme i gang. I neste omgang var alle deltakere raskt involvert i en praktisk økt med øvelser og diskusjon. Inkluderingskortstokker ble delt ut, gruppebord skuffet sammen, og praten gikk lett.
Med påfyll av kaffekopper og tankeutveksling, ble økten rundet av med en åpen oppsumering fra gruppebordene og flere, gode innspill i plenum.
- Inkludering er veldig mye. Det er både det å se andre og det å tørre å spørre og å ta å avsjekke behov for eksempel. Møter vi det vi skal møte personer på?
Men arbeidet startet ikke denne fredagen i juni
- Allerede på rådsmøtet for to år siden var mangfold et tema vi diskuterte, sier Marius Romslo, fagsjef frivillighet fra administrasjonen. Han forteller at forslaget kom fra et av regionsrådene deres, nemlig region sør, og for et år siden satt de igjen med et konkret forslag som vedtak. De skulle jobbe med mangfold.
De like over 40 deltakerne som fylte opp lokalet på det årlige rådsmøtet, er alle delegater fra hele landet som blir valgt av støttemedlemmene i stiftelsens fem regioner. Regionrådene består av frivillige valgte representanter for støttemedlemmene. Og det er hele 300000 støttemedlemmer i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
- Det har vært viktig for stiftelsen at alle ledd har vært involvert, påpeker Romslo.
Ikke bare innrammet på veggen, men implementert i organisasjon
Men det har ikke bare vært lett. Romslo forteller at det er lett for at man kan ende opp med 17. mai lignende taler, at man prater om noe, rammer det inn på veggen men så legger det hele i en skuff. Og det har vært viktig for organisasjonen å finne de gode måter å gå frem på.
Tidligere i programmet på det to-dagers lange rådsmøtet, ble det gjort et viktig vedtak som gikk ut på å endre valgkomitedokumenter, som Romslo bekrefter at er i tråd med tiltak om oppfølging av mangfold og inkludering.
- Vi er jo en kunnskapsorganisasjon og driver blant annet med forskning. Hvis vi skal klare å levere på formålet vårt i framtiden så må vi ha med hele befolkningen.
- Det er viktig at det blir rammet inn i hvordan vi driver organisasjonen. Vi endrer styrende dokumenter og dette er også allerede en del av vårt bærekraftsarbeid. Det skal følges opp over tid. Vi ser frem til neste kapittel!
Stiftelsen Norsk Luftambulanse jobber for at alle som er akutt syke og alvorlig skadde skal få raskere og riktigere medisinsk hjelp, uansett hvor i Norge de er.
Frivillighet Norge vedtok Mangfoldsplakaten på sitt årsmøte 28. mai 2020. Frivillige organisasjoner kan signere
Mangfoldsplakaten samt laste ned merket og få tips til verktøy.