20 år med skog, fiske og jakt

Foto: Wild X

Jubileet til Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøvernorganisasjon byr på alt fra jakt i sør til seiling i nord.

Rundt et bord sitter en gjeng og tegner sitt kommende lærbelte, som er vårens prosjekt i de midlertidige lokalene i Høybråten Kirke. Snart skal de til Stavern for å fiske sjøørret og lære om førstehjelp.

- Våre hytteturer er kanskje litt annerledes. Vi skal ikke sitte inne, men være ute i friluft og vi skal lære noe.

Det forteller en smilende daglig leder Amir Ranjbar om de mange prosjektene de har testet ut i løpet av organisasjonens levetid. I 20 år har de arrangert turer til gutter og jenter fra 12 til 25 år, så lenge de deler Wild X sitt grunnsyn.

Det gjorde Amir, som i 2013, kort tid etter han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker ble med i Wild X. Ting ballet på seg og han er nå sosionom med lang fartstid som leder. Han minnes Tor Bach, tidligere daglig leder, som gikk bort for et par år siden.

- Tor var min mentor, sier han.

Her kan du lese en tidligere sak om Wild X da Tor Bach var daglig leder.

Amir viser ivrig rundt i det kommende Wild X-huset som er under oppussing. Det skal stå ferdig til feiringen av 20 årsjubileet, som skal arrangeres i høst. Det er et klassisk, hvitt trehus med ulike stuer som allerede har fått på plass diverse dekorasjoner av fisk og villmark. Og ikke minst er det et stort kjøkken.

- Mat er utrolig viktig for Wild X, det har det vært hele tiden. Det er en videreføring av verdien som Tor var så opptatt av. Ungdommen kaller oss jo Pølsebua, sier han og ler.

Hjemme bra, men borte best?

Men Wild X er mye borte fra både hus og Høybråten. De trives best i skog og fjell. Amir trekker frem samarbeidet med 4H som startet i 2023, og som kalles «Spektakulær tur». Wild X samarbeider med mange organisasjoner, og har blant annet samarbeidet med Jeger og Fiskerforbund.

- Disse samarbeidene har ført ungdommer fra by og bygd sammen, som ellers ikke ville møtt hverandre. Jeg vet om flere vennskap som ble skapt på turene som har vært.

Amir mener det ofte gir et unikt tilbud hvor man kan lære av hverandre og se hverandres styrke.

- Nettverk hjelper selvsagt, og å være synlig. Et godt samarbeid avhenger også av at man kommer overens og liker hverandre personlig, påpeker han.

Amir Ranjbar, daglig leder / Foto: Anine Dedekam Moldskred.

Måtte bygge opp på nytt.

Men de møter også på utfordringer, for eksempel knyttet til rekruttering, forteller Amir.

- Etter covid måtte vi starte mer eller mindre fra scratch, og satser nå på å bygge opp lokallaget i Lillehammer. Finner man en ildsjel, kan det være nok. Her i Oslo er det ofte tidligere medlemmer som får verv, slik som jeg selv fikk.

Wild X jobber beundringsverdig systematisk med å forbedre og evaluere, og Amir forteller om hvordan de aktivt ber om tilbakemelding fra medlemmene.

- Vi hadde visjonen for i år klar i november i fjor. I år skal vi blant annet satse mer på håndverk, og se hvordan det går.

Etter hver aktivitet får de tilbakemelding fra medlemmer og frivillige, som gjerne er tettere på ungdommen.

- Da får man et ærlig svar, og det er viktig.

Amir nevner også kjønnsbalansen, hvor de har gått fra 5 prosent til nesten 20 prosent jenter.

- Vi er jo ikke i mål, men jeg er fornøyd med utviklingen, konkluderer lederen, som gleder seg til alle aktivitetene.

- I sommer venter fullriggeren Christian Radich utenfor Bodø. Og det blir en tur langs hele Helgelandskysten. Neste år er det friluftslivets år, så det er ikke bare i år det blir feiring, smiler han.

Wild X har nå publisert sitt sommerprogram. Og i år blir det ekstra mye å være med på. Det er 20-årsjubileeum i år. Les mer om Wild X og deres aktiviteter her.

Skisser av lærbelter som deltakerne lager / Foto: Anine Dedekam Moldskred.


Tekst: Anine Dedekam Moldskred, mai 2024.