- Vi vil ikke bare ha en jobb, vi vil også bli ledere

- Vi er kvinner som støtter og løfter hverandre opp!, sier Karen Contreras, styreleder og initiativtaker i OssKvinner.

Det hele startet i Latinamerikansk Forening. Nå kan OssKvinner kalle seg en selvstendig organisasjon.

I de innbydende lokalene til skobutikken Roccamore møtes deltakerne av smilende ansikter, makroner, leskende i glasset og jordbær. Og det er absolutt noe å feire.

- OssKvinner fikk organisasjonsnummer i dag!

Dagen det refereres til er 28. juni 2023. Styreleder og initiativtaker Karen Contreras smiler fra øre til øre. De rundt 30 kvinnene gir en stor applaus og Karen fortsetter:

- Vi er kvinner som støtter og løfter hverandre opp!

Fra hele verden

Contreras forteller også med iver at det er flere tidligere styremedlemmer fra Latinamerikansk Forening (LAF) på plass for å feire. LAF ble stiftet i 2001 for å være en møteplass for personer som er interessert i Latin-Amerika og bygge et mer inkluderende samfunn.

Det er fra denne organisasjonen OssKvinner har sitt utspring, og blant de aktive medlemmene til OssKvinner er mange nasjonaliteter representert; alt fra Nepal til Ukraina. De er nå også registrert i Frivillighetsregisteret.

Barbara Estrada fra Mexico er tidligere styremedlem. Hun har bodd i Norge i 20 år, og er helt klar på at både LAF og OssKvinner har vært en døråpner for henne.
- Nettverket er fullt av kvinner med historier som inspirerer. Her får vi mulighet til personlig utvikling og karriereveiledning.

Tidligere styremedlem Barbara Estrada, avbildet med sin mor med samme navn, som er på besøk i Oslo.

Nettverkstreffet og feiringen starter med at daglig leder i Roccamore Prinsens gate, Sarah Jahanshahi, forteller om hvordan de jobber med inkludering. Contreras har også hentet inn Sissel Skogly for anledningen, som brenner for å få flere kvinnelige ledere. Skogly er Commercial director i Oslo Chamber og Commerce, en medlemsorganisasjon for norske bedrifter for å tilrettelegge for internasjonal handel. Det er tydelig at hun inspirerer mange av deltakerne underveis. Men hvorfor ville hun bli leder?

- Det korrekte å si er at jeg ville gjøre en forskjell. Men allerede som barn drømte jeg om å ha fin drakt og stresskoffert. Jeg ville bli leder.

- Ta plass og rekk opp hånden

Flere av deltakerne stiller spørsmål, og her er det tydelig plass til å si akkurat det man mener, for eksempel om kjønnskvotering.
- Jeg har takket nei til styreverv fordi jeg ble kvotert inn. Jeg tror ikke på kvotering, jeg tror på at vi må vise at man er den beste kandidaten og ta plass. Vi må bruke vår personlighet, sier Skogly og inviterer til diskusjon.

Franske Claire er i teorien enig, men opplevde at det var lite som skjedde i hjemlandet hennes før kvoteringskravet.
- Da loven om 25 prosent kvinnelige ledere i styrer trådte i kraft i Frankrike, endret alt seg. Men selv om styrene hadde flere kvinner, skjedde det lite i selskapenes ledergrupper. Der var ingen krav. I noen kulturer er det nok nødvendig å kvotere inn for å få endring - det gjelder også andre typer av mangfold.

På spørsmål om hvordan man bør gå frem hvis man ønsker å bli leder, er svaret klart:
- Ta plass, jobb knallhardt, og rekk opp hånden. Det blir lagt merke til. Ledere liker at jobben blir gjort, og at den blir gjort godt.

Men det aller beste rådet Skogly har fått, er generelt, og kommer fra mannen hennes.
- Det du ikke får gjort – drit i det – det tar bare energi fra deg.

Inkluder alle

Etter foredraget er det mingling, og Contreras snakker fortsatt like begeistret om den ferske organisasjonen.
- Vi ønsker å fjerne hindre for kvinner i arbeidsmarkedet. Men det betyr ikke at vi bare hjelper kvinner ut i jobb. Mange kvinner kan lett få seg jobb, men vi vil også bli ledere!

Styrelederen mener det er flere ting som må på ingredienslisten for en vellykket organisering med engasjement og trivsel.
- Lytt til medlemmene dine, det er mitt beste tips. Du er nødt til å ha dem i ryggen. Gi de ansvar, og snakk sammen.

Så enkelt, og kanskje ikke så vanskelig? Mye tyder på at OssKvinner har fått det til.

Fakta: OssKvinner

  • Startet av medlemmer i Latinamerikansk Forening. Første nettverkstreff var 4. september 2018 ved restaurant Tukthuset.

  • OssKvinner startet med mål om å være en trygg møteplass for å bygge nettverk og dele erfaringer.

  • Visjon vedtatt i 2021: Vi bryter barrierer for å fremme kvinner, og bygger en fremtid med like muligheter for alle

  • Det er fremover planlagt blant annet seminarer, workshop og publisering av en bok for jenter.

  • Vil du bli frivillig i OssKvinner? Ta kontakt på osskvinner.no.

Tekst og foto: Anine Dedekam-Moldskred (juni 2023)