Mangfold som fancy verktøykasse

Bettina Søby Andersen og Cecilie Fjelldal fra FIDA og Diabetesforbundet Kristiansand er klare til å holde foredrag.

Rundt 50 stoler var satt frem i rekker og rad da Bettina Søby Andersen og Cecilie H. Fjelldal skulle bli intervjuet til denne artikkelen i en fritidsklubb i Kristiansand. De så begge ut til å være svært fornøyde med mulighet til å holde foredrag om diabetes og folkehelse på kveldens arrangement som Eritreere for Rettferdighet Integrering og Trygghet (heretter ERIT) arrangerte.  

 

Engasjerte frivillige med flere hatter 

Det at Cecilie får mulighet til å snakke om folkehelse og diabetes, både i privat og jobbsammenheng, er hun svært fornøyd med.  

– Kunnskap må ut, mener Cecilie.  

Bettina forteller at hun ikke fikk tilbud om startkurs da hun ble diagnostisert  med diabetes type 2. Hun måtte tilpasse seg en verden hun ikke kjente noe til, helt på egenhånd.  Diabetes type 2 er knyttet tett opp mot sunne levevaner. Med god informasjon og tilpasninger i hverdagen kan man leve et godt liv med diabetes type 2. ERIT sørger for at personer med eritreisk bakgrunn får tilgang til viktig diabetesinformasjon både på tigrinja og arabisk. De frivillige i ERIT stiller som tolk for de som foretrekker det.

– Å få diagnosen diabetes type 2 er tross alt en stor endring i livet, mener Bettina. Hun ble selv diagnostisert for 14 år siden.  

Cecilie legger til at med litt hjelp er det mulig å klare seg godt med diabetes. Hun er svært opptatt av forebyggende folkehelsearbeid og synes det er motiverende å bidra med kunnskapsformidling.  Cecilie er ansatt i Forum for Integrering og Dialog Agder (heretter FIDA), som ERIT er medlem av, men i kveld stiller begge foredragsholdere opp som frivillige fra Diabetesforbundets lokallag i Kristiansand, der Bettina er leder. 

 

Diabetes, frivillighet og inkludering 

Etter at Cecilie ble ansatt i paraplyorganisasjonen FIDA ble det mer fokus på helseprosjekter i FIDA. Cecilie forteller at ved oppstart av FIDA i 2018 var det kun fem muslimske organisasjoner som var medlemmer. Fokuset var ungdomskriminalitet og radikalisering. Fem år senere har FIDA 19 organisasjoner, uavhengig av religiøs tilhørighet og jobber enda bredere. Da Cecilie så en mulighet for samarbeid mellom Diabetesforbundet Kristiansand og FIDA, var Bettina helt med på ideen.  

Gjennom FIDA klarer Cecilie og Bettina nå ut til nye samfunnsgrupper. Kveldens arrangement som ERIT arrangerer er et godt eksempel på dette. I kveld er det årsavslutning for de frivillige i ERIT. Først er det foredrag, så blir det god mat, dans og musikk. ERIT har klart å samle rundt 40 voksne og barn på Tinnheia fritidshus i Kristiansand. Barna har fått et eget rom, med barnevennlige aktiviteter og barnepass, mens foreldre benytter anledninger til å høre på foredrag i storsalen.  

 

Tenk nytt – ikke gi opp!

Det har ikke bare vært enkelt for FIDA og Diabetesforbundet Kristiansand og nå ut med diabetesinformasjon til personer med innvandrerbakgrunn. Til å begynne med arrangerte de fem ukers kursrekke med ulike temaer i FIDAs lokaler i Kristiansand sentrum, men erfarte raskt at det ikke var mange som klarte å møte opp i hektiske hverdager med blant annet barn, flere jobber og fritidsaktiviteter. Kursene tok tross alt tre timer hver kveld. 

– Vi måtte tenke annerledes, selv om det enkleste hadde vært å si at “dette går ikke,” sa Bettina. 

Damene ga ikke opp og bestemte seg for å intensivere kurset til temakvelder og spisse kursene mot konkrete målgrupper og gjerne i mindre grupper på ti-tolv personer. Kveldens foredrag hos ERIT er et eksempel på målrettet intensivt kurs. De inviterer seg selv, eller blir invitert til å holde kurs, på arrangementer som innvandrerorganisasjoner i Kristiansand arrangerer. 

– Siden august har vi klart å nå ut til 1000 personer gjennom intensive temakvelder, smiler Cecilie stolt.  

 

Fancy verktøykasse 

Cecilie mener at mangfold er en ressurs og at inkluderingsarbeidet beriker livet hennes med mer kunnskap og forståelse.  

–Mangfold er som en fancy verkstøyskasse man går rundt med og har tilgjengelig, men de fleste velger bare å bruke deler av den. 

 Bettina legger til at – mange ønsker å være inkluderende i organisasjoner, men vår erfaring er at nærmest ingen jobber aktivt for det. 

Bettina og Cecilie har bestemt seg for å jobbe aktivt for det. Gjennom samarbeidet mellom FIDA og Diabetesforbundet Kristiansand jobber de videre med å nå personer med innvandrerbakgrunn med helseinformasjon. De har holdt mange foredrag om diabetes og folkehelse, akkurat slik de skal gjøre på kveldens arrangement. Cecilie og Bettina er enige om at det er givende å bli kjent med nye mennesker og ikke minst å få deres tillit for å jobbe med dem. De er glade for at de ikke gav opp, men turte å tenke utenfor boksen for å nå ut til personer med innvandrerbakgrunn.  

– En av suksessfaktorene var å møte målgruppen på deres premisser, der de er, påpeker Bettina.  

Da vi får servert en kanne med nytraktet kaffe forstår vi at de frivillige i ERIT har begynt å ta imot gjestene og at vi kan trekke oss tilbake til salen hvor foredraget skal holdes. Cecilie og Bettina er klare til å holde presentasjon om diabetes og folkehelse, etterfulgt av blodsukkermåling for de som ønsker det.  

Før vi avslutter intervjuet kommer damene med noen velmente tips til alle som ønsker å jobbe med inkluderingsarbeid. Det er ikke umulig, selv for de som ikke har et relevant nettverk fra før.

– Det er viktig å vinne tilliten til de man vil nå, da må man møte mennesker. Et sted å starte er f.eks mottaksklasser, mener Cecilie.

– Det er tross alt ikke FIDA i hver kommune, legger hun til og smiler.   

Engasjerte deltakere i ERIT-arrangement følger nøye med på foredraget.

 Tekst og foto: Betül Cokluk (desember 2022)