Mangfoldsplakaten gir samarbeidsmuligheter

– Mangfoldsarbeid handler om å gi folk spillerom til å forme organisasjonen og aktivitetene på sin måte, sier daglig leder i MiR, Hege Iversen. Foto: Hans Petter Wiken

Mandag 10. oktober 2022 arrangerer regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse. Tema regjeringen løfter er flere i arbeid og sterkere fellesskap. Dette er tema for frivillige organisasjoner har erfaringer med. Vi har tatt en prat med MiR og MIO som jobber for og med minoritetsbefolkningen. Både MIO og MIR har signert Mangfoldsplakaten som Frivillighet Norge vedtok på sitt årsmøte i 2020. For dem legger plakaten grunnlag for samarbeid med andre organisasjoner, og å løfte frem mangfoldsperspektivet til andre aktører.

Samarbeid om mangfold

MiR - Mangfold, inkludering, respekt startet som et foreldrenettverk av og for foreldre med minoritetsbakgrunn i 2006. Formålet med nettverket var å jobbe innad i miljøene for å bedre integreringen, særlig opp mot tjenesteapparatet som skole. MIR hadde en representant i arbeidsgruppen da Mangfoldsplakaten ble utviklet. Daglig leder i MIR Hege Iversen forteller at de ofte blir kontaktet av andre organisasjoner hvis de har spørsmål om mangfold og inkludering.

For eksempel har vi et samarbeid med Korpsnett Norge. De ønsket å øke mangfoldet i korps, så vi har deltatt i utviklingen av det materialet de tilbyr sine korps som verktøy for å øke mangfoldet.

Dette er en rolle MIR trives med og setter stor pris på da de har lang erfaring med etnisk mangfold i egen organisasjon. De løfter mangfoldsperspektivet ut til andre organisasjoner og aktører.

Når vi er med i arbeidsgrupper og referansegrupper holder vi mangfoldsfanen høyt, og minner andre på at det er viktig å huske på mangfold. Både når det gjelder hvem man ansetter og hvordan man formulerer seg. Vi blir jo ofte spurt av større organisasjoner som trenger mangfoldsbrillene, sier Hege Iversen.

MIO - Minoritetenes interesseorganisasjon er en bruker-og pårørendeorganisasjon som retter sitt arbeid mot personer med minoritetsbakgrunn med rusrelaterte og psykiske utfordringer. For MIO var det naturlig å signere mangfoldsplakaten. Daglig leder i MIO Suad Abdi mener Mangfoldsplakaten gir mulighet for samarbeid med andre, og gjør det enklere å synliggjøre mangfoldsarbeidet ut til andre organisasjoner. Suad Abdi opplever signeringen som verdifull.

Det ligger en styrke i signeringen av Mangfoldsplakaten, det gir et felleskap blant organisasjoner om at mangfold er noe vi ønsker. I det ligger det også en erkjennelse av et samfunnsansvar, og at det er et reelt behov for å øke det etniske og kulturelle mangfoldet i organisasjoner.

– Det ligger en styrke i signeringen av Mangfoldsplakaten, det gir et felleskap blant organisasjoner om at mangfold er noe vi ønsker, sier daglig leder forr MIO, Suad Abdi. Foto: Lena Eidem

Mangfold i praksis

Daglig leder i MIR Hege Iversen understreker at det ofte må legges inn en ekstra innsats for å få til et godt og inkluderende mangfoldsarbeid.

Å jobbe med mangfold i praksis innebærer å tørre å satse på noen du kanskje ikke helt intuitivt forstår, dette gjelder både ansatte og frivillige. Det handler om å gi folk spillerom til å forme organisasjonen og aktivitetene på sin måte.

Iversen trekker frem Norsk Friluftslivs turmat-konsept som et godt eksempel på å gi handlingsrom og å utfordre tanken om at å grille pølser er den eneste maten å spise på tur.

Det handler om å senke skuldrene for hvordan vi alltid har gjort det og å være åpen for nye forslag. Hvis en ny frivillig alltid blir benka på forslagene han eller hun kommer med, så stopper forslagene. For å inkludere flere må vi være åpne for å gjennomføre aktiviteter på nye måter. Det er viktig at det er mangfold i praksis, ikke bare på papiret.

Suad Abdi har gjennom sitt arbeid blitt oppmerksom på at flere organisasjoner synes det er utfordrende å rekruttere personer med minoritetsbakgrunn. Daglig leder i MIO mener det er viktig å tenke gjennom hvordan rekrutteringsprosesser foregår, og å være bevisst på hvordan man kommuniserer. Å gi personer med ulik landbakgrunn en reell sjanse er viktig for å få til mangfoldsarbeidet i praksis.

Det hjelper ikke med store ord som mangfold og inkludering, hvis man ikke inkluderer i alle ledd. Det er først når man gir muligheter, legger vekk fordommer og er åpen for andres erfaringer at nye perspektiver, ideer og kunnskaper vokser frem.

Dette gir ikke bare hver enkelt organisasjon men også samfunnet større toleranse for hverandre. Avslutningsvis understreker Hege Iversen fra MIR at helt grunnleggende for alt mangfoldarbeid er å være bevisst på at folk har ulike livshistorier og bakgrunner.

Å jobbe med mangfold på ulike parametere som etnisitet, legning og funksjonsevne øker bevisstheten om at folk lever veldig forskjellige liv, har ulike bakgrunner og historier vi bør ta hensyn til. Er man bevisst på at folk er forskjellige, forstår vi hverandre bedre, og det kan gjøre at vi i større grad lykkes med mangfoldsarbeidet.
 

Tekst: Nora Aspheim (oktober 2022)
Foto: MIO - Minoritetenes interesseorganisasjon og MiR - Mangfold, inkludering og respekt