Din historie former dine vinger
Enkelte valg vi tar i livet kan være påvirket av hva andre tenker. Vi lar dermed andre styre. Papillon er en organisasjon som jobber med denne typen utfordringer.
Papillon holder til i Bergen, og ble opprettet i 2015. Formålet til organisasjonen er å stryke kvinner, men også unge voksne med krysskulturell bakgrunn til å stå i sine valg. Organisasjonen tilbyr en rekke aktiviteter i alt fra språkopplæring og leksehjelp til råd og veiledning. Papillon er avhengige av frivillige medarbeidere i flere av tiltakene. Dette er trygge voksenpersoner som ønsker å bidra, både med sin tid, kompetanse og sin livserfaring. Papillon ser på sine frivillige som langsiktige bærebjelker i organisasjonen.
Atia Ijaz, som er ansatt i organisasjonen, forteller at Papillon ønsker å skape tillit mellom mennesker, og instanser.
–Vi ønsker å være brobyggere, men også øke den krysskulturelle kompetanse blant organisasjoner og instanser. I enkelte saker har vi samarbeidet med barnevernstjenesten. Det har kanskje vært en ungdom som har mer tillit til oss enn det de har til dem, og der er vi med i dialogen. Vi skal ikke ta over oppgavene til barnevernstjenesten, men er til stede for at samarbeidet skal gå fint, sier Atia.
Åpenhet og respekt
Papillon har i dag samarbeid med flere skoler i Bergen. De har nemlig utviklet et undervisningsopplegg for ungdom. I undervisningsopplegget tar de opp temaer som seksuell/mental helse, identitet, og ikke minst håndtering av aggresjon. Atia forteller at undervisning foregår i mindre grupper, og gir ungdommen en mulighet til å snakke høyt om temaer som sosial kontroll. Det har vist å lede til mer åpenhet.
–Det kan være en i klassen som sitter med akkurat de samme følelsene, og det å starte opp den prosessen er viktig. Jeg er født i Pakistan, og familien min er norsk-pakistanere. Hvis jeg hadde hatt denne muligheten som 14 åring, og fått snakke om disse viktige emnene, hadde jeg kommet en vei mye tidligere enn det jeg har gjort nå.
Atia forteller videre at selv om de lærer ungdommen til å stå i sine valg, er respekt for andres meninger noe av det viktigste de formidler.
Representasjon i samfunnet
Det første møtet med det norske samfunnet kan avgjøre hvilket forhold migranter kommer til å ha, til samfunnet rundt seg. Det å være imøtekommende, og se hvert enkelt individ for den de er hjelper langt på vei. Atia trekker frem yrkesvalg som et eksempel i denne sammenhengen.
–Vi får mange henvendelser fra unge jenter med krysskulturell bakgrunn, som forteller oss at de får beskjed om å studere helse, fordi det blir den letteste linjen for dem. Vi bør heller støtte opp og motivere dem til å ta egne valg, sier Atia engasjert.
I dag er det mange innvandrere som jobber innen helse, men det betyr ikke at alle må se seg nødt til å jobbe innenfor denne sektoren. Derfor er det viktig at innvandrere blir representert i ulike områder i samfunnet. Papillon jobber tett med kunst, og kultur.
–Vi tilbyr deltakerne våre å være med i kor, i samarbeid med Festspillene i Bergen. Noen deltakere er med på å lage malerier, og annet kunstverk. Andre kan være interessert i DJ-workshops. Alt dette er for å vise ungdommen at dette også kan være en plattform for dem, i håp om å kunne øke representasjon. På den måten kan de bli forbilder for andre, sier Atia.
Navnet Papillon
Slagordet til Papillon er din historie former dine vinger. Det betyr ikke at lang livserfaring gir sterke vinger. I Papillon verdsetter de ungdommen for de ressursene, og kompetansen de besitter.
–Noen av ungdommene er ansatt i prosjektstillinger, og har blant annet ansvaret for organisering av sommerleir.
Papillon betyr sommerfugl på fransk Det er et symbol som kan beskrive utviklingen deltakerne i denne organisasjonen tar for seg, forteller Atia.
–Når deltakerne kommer til oss, så går de gjennom samme prosess som sommerfugler. Når de er klare, flyr de sin vei. Vi skal ikke holde dem for alltid, men målet er at de skal bli styrket til å fly dit de ønsker å være.
Tre kjappe råd til organisasjonsutvikling, med inspirasjon fra Papillon
Stol på ungdommen: Ungdommer har naturlig nok ikke lang livserfaring, men de har andre innfallsvinkler, og kjenner best til sin egen målgruppe.
Bruk nettverket, og instansene rundt deg: For å nå direkte ut til målgruppen, bør man ta kontakt med instanser for å skape samarbeid.
Tenke bredt. Alle mennesker er forskjellig. Derfor bør en tilby ulike aktiviteter for å hjelpe så mange som mulig.
Tekst: Helei Ahmadi, august 2021