Stå opp for det du tror på

Rickard Kiwanuka leder  Way Forward. Han blir motivert av å få med barn og unge i idrett. Foto: Way Forward.

Rickard Kiwanuka leder Way Forward. Han blir motivert av å få med barn og unge i idrett. Foto: Way Forward.

Da asylmottaket ikke ga barn og unge god nok informasjon om fritidsaktiviteter, tok Richard saken i sine egne hender.

Gi noe tilbake

Way Forward er en organisasjon som tilbyr en rekke aktiviteter for barn, og unge. Organisasjonen ble opprettet av Richard Kiwanuka i 2004. Han kom til Norge som 16 åring fra Uganda. Dagene på asylmottaket kunne bli lange, dette bestemte han seg for å gjøre noe med. Han endte etter hvert opp med boksing som aktivitet, og vant blant tittelen Norgesmester.

–Etter min boksekarriere, reflekterte jeg over at det ikke var noen tilbud tilgjengelig for barn, og unge. Jeg begynte som boksetrener, og støttet organisasjoner som hjalp barn og unge med innvandrerbakgrunn å komme i gang med fritidsaktiviteter, men også andre ungdommer som faller utenfor samfunnet.

Richard hadde et sterkt ønske om å gi noe tilbake, og ville gi andre den hjelpen han selv ikke fikk, dette var bakgrunnen for at Way Forward ble opprettet i 2004. Han forteller at det å jobbe med ungdom gir han en drivkraft.

–Det som motiverer meg, er når barn og unge kommer i gang med idrett. Det driver kraft i meg. Det gjør at jeg vil jobbe videre med dette. Mange av ungdommene har startet i aktivitetene som barn, og de blir med videre som ungdommer. Noen av dem er i dag aktive som Street motivator. Street motivator går ut på at ungdom hjelper ungdom.

Synlighet i samfunnet

Det å vite om hvilke tilbud for fritidsaktiviteter en har i nærområdet, er ikke alltid like enkelt. Richard forteller at det hjelper ikke i stor grad å henge opp en plakat på et kjøpesenter, eller danne ulike nettsider. Derfor jobber organisasjonen Way Forward etter metoden ansikt til ansikt. I praksis innebærer dette at de møter folk der de er, og tar i bruk de ressursene organisasjonen har. Richard trekker frem et eksempel med inkludering av foreldre.

–Vi tar direkte kontakt med familier, for å opplyse om aktivitetene vi tilbyr. Hvis det er snakk om en familie fra Somalia, da stiller vi gjerne opp med ungdom som selv er fra Somalia.

Forebygging av rasisme

Et tema som preget nyhetsbildet i fjor, var rasisme. Det vekket et stort engasjement hos folk. Richard understreker at arbeid mot rasisme er et stort tema, og vi trenger å jobbe med dette hver eneste dag. Han peker på at dialog er et viktig tiltak for å bekjempe rasisme, og at vi ikke kan endre på dette ved å sitte på hver vår kant.

–Vi må ha møteplasser, og arenaer for å snakke om slike temaer. Dette handler om hvordan Norge skal se ut i fremtiden. Vi må skape et samfunn der vi kan møtes i midten, sier Richard. USA begynte ikke der de er i dag, forandringer skjer gradvis, men vi har ingen tid å miste, forteller han engasjert.

Richard var med på å organisere støttedemonstrasjon for George Floyd, i Bergen i fjor. Han forteller at de hadde utfordringer med å få støtte fra politikere i Bergen.

–Det var ikke så enkelt å få med byrådet, og politikere, men det handler om å stå opp for det du tror på. Det er vanskelig og slo gjennom noen ganger, men vi må ikke gi opp når vi snakker om frivillighet.

Ikke gi opp

Tankegangen om å ikke gi opp, er et budskap Richard anbefaler andre som tenker å danne en organisasjon. Veien fra en ide til virkelighet kan iblant bli veldig lang, og man kan miste interessen underveis. Richard sitt beste tips til dette er å begynne der du sitter.

–Jobb med det du har. Du har kanskje ikke formalitetspapirene på plass, men du må fortsatt jobbe med å spre ideen videre. Du kan ikke vente helt til organisasjonen er godkjent i Brønnøysundregisteret, sier han.

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen

Som alt annet i samfunnet, har korona også påvirket Way Forward. De har ikke hatt muligheten til å tilby fritidsaktiviteter til barn og unge, men Richard har lært gjennom pandemien at man kan jobbe med samme ting, ved bruk av andre metoder.

–Vi har brukt digitale plattformer, og våre frivillige har hele tiden vært tilgjengelig. Vi har selv tatt direkte kontakt med brukerne våre, for å høre om hvordan de har det, sier han.

Richard forteller videre at noen ungdommer har utviklet sosial angst, og samfunnet generelt har en jobb å gjøre som følge av korona, og sier at vi må hente samfunnet tilbake.

–Vi må begynne der vi er, og vi kan ikke vente. Jeg pleier å si at ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.


Tre kjappe råd til organisasjonsutvikling, med inspirasjon fra Way Forward

1. Ha en tydelig strategi:

–For å kunne spre informasjon om organisasjonen, bruk ressursene dine på en god måte. Direkte kontakt med målgruppen gjøre det enklere å nå ut folk.

2. Ikke gi opp:

–Det å danne organisasjon kan ta en del tid, men ikke gi opp! Det handler om å jobbe kontinuerlig, og begynne med det du har.

3. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen:

–Å skape organisasjon for å gi noe tilbake til andre er svært motiverende, og ikke minst givende, men vi må huske på at vi ikke kan nå ut til alle, men vi kan alltids bidra til å hjelpe noen.

IMG_0108.JPG



Tekst: Helei Ahmadi (juni 2021)
Foto: Way Forward


Finalist til Frivillighetsprisen i 2016

I 2016 var Rickard en av 10 finalister til frivillighetsprisen. Her kan du se filmen som ble laget om han den gangen. Sidan da har han jobber trofast videre med Way Forward.

Her kan du lese mer om frivillighetsprisen.