Inkluderende frivillighet
19. oktober var over 100 deltakere fra et bredt spekter av frivillige organisasjoner samlet en lørdag i Bergen. Frivillighet Norge, Bergen kommune og IMDi Vest hadde invitert ledere, tillitsvalgte og ressurspersoner i alle lag og foreninger i Bergen og på Vestlandet til konferanse om verdien av mangfold i frivillig sektor.
Tørre å spørre
Deltakerne fikk høre eksempler på hvordan frivillige organisasjoner kan jobbe med å inkludere og skape et mangfold i egne organisasjoner.
– Det er mange som vil bidra til samfunnet, men de må bare finne en plass å bli sett. Vi må tørre å spørre om å få være med, og nordmenn må tørre å spørre om vi vil være med forklarte Vincent Mrimba, styreleder i Bergen internasjonale kultursenter.
Stina Ihle Amankwah, prosjektkoordinator i Møhlenpris Idrettslag fortalte at de legger vekt på å skape rom for at folk får bidra med sine ressurser. – Mange med gode ressurser vil gjøre ting, men har ikke kapasitet til å sette seg inn i organisasjonene. Vi er nødt til å gi folk ansvar med frihet til å utføre oppgaven på måten som er riktig for dem.
I Skeiv Verden Vest sitter folk med mange ulike bakgrunner i styret. – Det hjelper oss å forstå samfunnet på en annen måte enn hvis det bare hadde vært nordmenn eller bare syrere i styret. Det hjelper oss med å finne gode løsninger sa styreleder Osama Shaheen.
Bygg nettverk
Et viktig mål for konferansen var å gi deltakerne mulighet til å snakke sammen og få nye kontakter. Alle ble derfor utstyrt med et ark med forslag til spørsmål og sendt ut på gulvet i en speed-date for organisasjoner. Hvert 5. minutt ringte en bjelle og man måtte finne seg en ny person å snakke med. Mange fikk fylt opp arket med navn og telefonnummer før praten fortsatte i lunsjen. – Jeg visste ikke at det var så mange innvandrerorganisasjoner i Bergen, sa en ivrig deltaker. Nå ble jeg inspirert til å samarbeide og gjøre ennå mer i min organisasjon!
Idéverksted
Siste post på programmet var et idéverksted. Deltakerne var fordelt i grupper og fikk utdelt oppgaver om samarbeid. Noen skulle finne på ideer til hva organisasjoner kan samarbeide om og noen skulle snakke om hvordan organisasjoner kan bidra til å skape inkluderende nærmiljø. Noen foreslo at speidere og fotballklubber kunne være synlige og ha aktivitet på
17. mai arrangement. Andre forslag som kom var åpent hus for eksempel i en moske og gatefest eller garasjesalg, sjakkcafe for innvandrere og asylsøkere, matkurs om forskjellig mat fra ulike nasjoner og kulturer og deling av oppskrifter.
Gode tips som kom frem var å lage lavterskelaktiviteter som koster lite eller ingen ting og at organisasjoner kan samarbeide gjennom å dele utstyr, frivillige, midler, nettverk og lokaler. Språkkompetanse ble trukket frem som en av fordelene med å samarbeide med andre organisasjoner. Flere var også opptatt av at organisasjoner må få tid til å møtes og få vite hva andre organisasjoner jobber med, og at kommunen kunne arrangere en slik arena og ta en koordinerende rolle.
Mer samarbeid
Bergen kommune vil invitere til ny konferanse for frivillige organisasjoner neste år. Kommunen satser på å styrke sin kunnskap om og relasjon til frivilligheten og har blant annet gjennomført en kartlegging av frivilligheten i Bergen samarbeid med Frivillighet Norge. Frivillighet Norge bistår kommuner som ønsker å utvikle frivillighetspolitikken sin og styrke samspillet mellom kommunen og frivillige lag og foreninger. Les mer om dette i ressursbanken vår Knekk Samhandlingskoden.
Tekst: Ida Marie Holmin, oktober 2019.
Foto: Salman Chaudhry