Fårikål til folket

fc3a5rikc3a5l-til-folket.jpg

Ungdom og våpen. Kan det være en god idé? Organisasjonen Wild X drar byungdommen med ut i naturen under slagordet "vi gjør granskogen svartere". Friluftstiltaket Wild X starta opp i 2004 for å lære ungdom om friluftsliv. Tatt i betraktning den høye gjennomsnittsalderen for norske jegere, kunne det å starte et tiltak for ungdom basert på jakt og fiske synes noe optimistisk. Legger man til at det hele starta midt i tjukkeste byen, skulle man tro at suksessen ville la vente på seg. Så feil kan man ta.

Siden oppstarten for åtte år siden har flere tusen ungdommer latt seg lokke inn i skauen av leder Tor Bach og gutta hans. I bare 2011 hadde de 600 deltakere.

– Vi bruker det sterkeste rekrutteringskortet, sier Tor.

Godt miljø og god mat får ungdom med på det meste, ifølge ham. Det er en grunn til at han sier "det meste", for det er krever sitt å være på tur med Wild X. Dager fylt med jakt, fiske og friluftsopplevelser merkes på kroppen.

– Det er få som sliter med å få sove om kvelden, for å si det sånn, kommenterer lederen.

Kebab i marka

Wild X skilter med at de er Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøvernorganisasjon. Mange av medlemmene har bakgrunn fra andre land enn Norge. Med slagord om å "gjøre granskogen svartere" og plakater med "morra di"-vitser som en del av markedsføringa, tyder mye på at det gode miljøet gjør at man kan tulle med det meste.

– Vi har veldig mye dårlig humor, flirer Tor.

Han forteller om "Mustafas Kebab og Grill". Kiosken åpner en gang i året, men er ikke for utelivsløvene i Oslo sentrum. Den ligger godt plassert midt i Maridalen, med obligatoriske plastikkplanter til pynt, og er en del av Wild X sin sommerutflukt.

Alle liker fårikål

Bortsett fra den årlige kebaben, tilbys det ikke mat tilpasset turdeltagernes opprinnelsesland. Tor har funnet en matrett som passer alle.

– Fårikål fungerer samme hvor man kommer fra. Jeg kan faktisk ikke huske å ha vært borti noen som ikke liker fårikål. Det viktigste er at man sørger for at maten er halal. Lam eller kylling kjøpt i halal-butikk fungerer for de fleste, sier han.

Hvor skal du?

Medlemmene i Wild X har forskjellige utgangspunkt. Én utfordring er å finne maten som passer for alle, men hvordan forholder man seg til forskjellene når man er sammen?

– Jeg har ikke oversikt over hvor alle kommer fra. Til det hadde jeg trengt en egen perm, sier Tor.

Men det er også en annen grunn til at bakgrunnen din har liten betydning når du er på tur med Wild X. Nøkkelen til den avslappede stemninga, de gode latterne og leken med fordommer og stereotypier kan ligge i hvordan man tenker på fortida.

– I Wild X spør vi ikke folk "hvor er du fra?". Mange kommer fra steder de ikke har lyst å tenke tilbake på. Vi spør heller: "Hvor du er på vei?".

Tekst: Julie Kalveland. Foto: Julie Kalveland 2012.