Gjennom samarbeid blir vi store

Buskerud Innvandrerråd samler folk fra mange land.

Buskerud Innvandrerråd samler folk fra mange land.

Buskerud Innvandrerråd har vokst mye på sine 23 år. Med folk fra 175 land er organisasjonen blitt en brobygger som vil gjøre det lettere for alle å gjøre en forskjell.

Vi jobber i hele Buskerud og vi jobber med alle, forteller Bijan Gharahkhani, som nylig ble gjenvalgt som leder for 17. gang.

–Vi er en demokratisk organisasjon altså, men jeg blir alltid valgt. Haha. Jeg er veldig ydmyk og stolt over den tilliten jeg får, forteller han over telefon.

Vær døråpner og ha døren åpen

Til å starte med var det kun innvandrerråd i Drammen. Etterhvert så de at mange med ulik bakgrunn engasjerte seg på steder som Ringerike, Øvre Eiker og Lier. Da skjønte de at de var behov for en paraplyorganisasjon som kunne samle alle organisasjonene i fylket.

– Gjennom samarbeid blir man store. Det er slik vi blir inkludert, integrert og kan bekjempe store ting sammen. Og det er slik vi har blitt til BIR i dag. Vi tror på alle, vi tror på et fredelig og inkluderende samfunn.Vi skal vise verden at vi kan leve sammen i fred og fordragelighet, og respektere hverandre som mennesker uavhengig av religion og hjemland.

–Vi trenger ikke være enige i alt, men vi må snakke sammen og finne felles løsninger. Det må bli slutt på at vi tenker de og vi, men i stedet tenke “oss”, for jeg er meg og du er deg, men sammen har vi hverandre! Jeg kan lære fra deg og du kan lære fra meg, men det er ved samarbeid man kan skape store ting, legger han til.

Nettopp samarbeid, spesielt med lokalsamfunnet, er nøkkelen til en vellykket organisasjon, ifølge Bijan Gharahkhani.

–Man må jobbe lokalt og samarbeide med lokalsamfunnet - man må være døråpner og ha døren åpen. Folk må se hva man gjør, og man må bygge nettverk og være synlige. Vi prøver å samarbeide med så mange som mulig.

BIR samarbeider med alt fra TV-aksjonen og Kirkens bymisjon til politiet og Buskerud fylkeskommune. De har engasjert seg i aktuelle saker og debatter, og samarbeider med idrettsrådet i hver kommune.

Verden er 200 land, og vi har folk fra 175 land

BIR-lederen var den første flyktningen som kom til Øvre Eiker, og har selv erfart hvor utrolig viktig det er å ha et godt nettverk.

–Vi oppfordrer alle flyktningene som kommer til å bli med i idrettsorganisasjoner, frivilligsentralen, eldreråd, ungdomsråd, alle mulige frivillige organisasjoner. Noen ganger er det lettere å etablere forening selv og bruke rollemodeller i miljøer for å utvikle lokalsamfunnet.

Han fortsetter engasjert.

–Jeg mener at alle som flytter til Norge må være takknemlige. Jeg er glad i Norge og jeg prøver å gi den takknemligheten tilbake. Vi som bor her må gi noe til samfunnet der man bor. Det er ikke viktig hvor man kommer fra. Det som er viktig er å skape et sted hvor alle får tilhørighet og opplever eierskap. Jeg vil at Norge skal bli et godt samfunn, og at verden kan lære av oss.

For og med medlemsorganisasjonene

Gharahkhani forteller at noen av organisasjonene har hatt konflikter. Da har BIR laget dialogmøter hvor de har tatt en dag hvor folk kan bli kjent og snakke ut.

Som en ekte paraplyorganisasjon har BIR også en årlig opplæring for aktive i organisasjoner i praktiske ting som hvordan lage et styre, føre regnskap og registrere medlemmer. De nøler heller ikke med å samarbeide direkte med de enkelte medlemsorganisasjonene.

–Alle spleiser og vi søker midler sammen. Vi skal nå lage informasjonsmøte om barnevernet med en afrikansk medlemsorganisasjon. Da inviterer vi barnevernet og lager en dag for å fortelle hva barnevernet er. Vi bidrar med kunnskap og informasjon for å vise at barnevernet ikke er farlig.

Hvert år kommer det mange fra Polen og Øst-Europa som ikke kan snakke eller skrive norsk. De har ikke rett til å få kurs, så BIR har søkt om tilskudd fra Kunnskapsdepartementet og samarbeider med Voksenopplæringen i Buskerud. De har nå laget et tilbud til dem med tre måneder gratis norskkurs.

–Vi tjener ikke noe på det. Samfunnet tjener på det, legger han til.

Oppfordrer alle til å ta vaksinen

Det er selvsagt en utfordring å skulle jobbe for samarbeid og møteplasser under en pandemi.

BIR pleier å ha en stor samling med alle organisasjoner for fred og brobygging på Union scene i Drammen. Der lager de mat og kommer frem til en sak som alle organisasjonene støtter opp om. Men nå har det meste bestått i møter på teams og formidling.

–Vi deler info på flere språk og samarbeider tett med kommunen. På koronavakten.no oppdaterer vi siden med nyheter fra myndighetene. Vi publiserer informasjon på nettsiden vår og på Facebook. Det er utrolig viktig at alle er med å bekjempe viruset.

Buskerud Innvandrerråd har mottatt støtte fra IMDi for å jobbe med opplysning og holdningsendrende arbeid om Covid-19 i Viken-Buskerud. Koronavakten og egen podkast er et ledd i dette arbeidet. Gharahkhani har selv vært ute i media og oppfordret alle om å ikke frykte vaksinen.

–Jeg har selv fått første vaksinedose. Tallene går heldigvis nedover. Det går i riktig retning, avslutter en positiv Bijan.

bijan vaksine.jpg

Tekst: Anine Dedekam Moldskred, mai 2021
Foto: Buskerud Innvandrerråd