Historier fra frivilligheten

Vi samler historier med gode eksempler på inkludering, les og bli inspirert:

Trygg i Trafikken

Tyrkisk Unge Arbeidere- og Studentforening bruker nye metoder for å få ut budskapet og motivere personer med tyrkisk bakgrunn til økt trafikksikkerhet. Tyrkisk kvinneforening har arrangert en konferanse for kvinner sammen med Trygg Trafikk.

Les mer

Idrettsglede i Drammen Ballklubb

Sommeren 2014 arrangerte Drammen Ballklubb Sommercamp, en ukes aktivitetstilbud til unge fra familier med dårlig råd. Deltakelse er gratis. Prosjektet var en stor suksess og skal nå bli et årlig sommerferie-arrangement.

Les mer

Lokallag som apper

Alexander Golding i Caritas tenker på organisasjoner som smarttelefoner og mener frivilligheten må tørre å forandre seg i møte med nye mennesker og nye ideer.

Les mer

Levende infokanal

I Det felles innvandrerråd i Hordland (DFIRH) gjør samarbeid mellom innvandrerorganisasjoner at informasjonen flyter godt mellom innvandrere, fylke og kommune. 

Les mer

Sprer de gode ideene

I Stavanger hjelper innvandrerorganisasjonene hverandre fram. Stavanger kommune sitt arbeid med flyktninger og innvandrere som startet for mer enn 30 år siden. I dag drives noe av dette arbeidet videre gjennom Internajonalt kulturnettverk på Sølvberget, Stavanger kulturhus. 

Les mer

Rekrutterer i brylluper og butikken

Havva Cukurkaya er prosjektleder for flerkulturelle prosjekter i Den Norske Turistforeningen (DTN) Drammen og får innvandrerkvinner ut i friluft og med på dugnad. Hun fokuserer på kvinner fordi de er kjernen i familien.

Les mer

Den røde tråden

-Muntlig språk er viktig når man inviterer til et møte. Det handler om å tenke «hvordan ville jeg likt å bli møtt?» sier spesialrådgiver i Diabetesforbundet Shaista Ayub.  

Les mer

Lærer bort frivillighet

Spør heller om unge vil stille opp, enn om de vil jobbe frivillig, sier den drevne Sahra Jaber i Furuset IF. Sahra Jaber har lang erfaring med å rekruttere frivillige og medlemmer til Furuset Idrettsforening. Hun er opptatt av at en tradisjon for frivillighet må bygges opp fra bunnen av.

Les mer

1-2-3-rekruttér!

Over tjue nye medlemmer rekruttert av én mann i løpet av én måned. Lederen i Tromsø Røde Kors Ungdom mener det handler om å se den enkelte. Hans hemmelighet ligger i å hjelpe mennesker til å se hva de kan bidra med.

Les mer

Fårikål til folket

Ungdom og våpen. Kan det være en god idé? Organisasjonen Wild X drar byungdommen med ut i naturen under slagordet "vi gjør granskogen svartere". Friluftstiltaket Wild X starta opp i 2004 for å lære ungdom om friluftsliv.

Les mer

Kom når du kan!

– Å smile betyr "velkommen". Når man smiler gjør man både seg selv og andre i godt humør. Det gir også respekt, sier Shagufta Khan. som har vært frivillig på Melafestivalen flere ganger etter at den startet i 2001.

Les mer

Hele verden inn på kjøkkenet

– 4H Matskole kan varme i flere runder, akkurat som veden. Først blir planleggingsgruppa kjent og motivert til å samarbeide. Så arrangerer vi matskolen for ungene som lærer av det.

Les mer

Sprer kunnskap og engasjement

Stua er stor og lukter godt. Hjerterom mangler heller ikke hos Hiam Al-Chirout, leder for Arabisk forening i Larvik. -Vi som har vært lenge i Norge vet så mye. Det er viktig at vi formidler det vi kan til de nyankomne, mener hun.

Les mer

Samarbeidsvett

Minoritetsorganisasjonen Likestilling, Inkludering, Nettverk (LIN) og den tradisjonelle organisasjonen Den Norske Turistforening (DNT) møttes gjennom et samarbeid om en felles tur i Bærumsmarka. Siden har flere års samarbeid lært de to organisasjonene hva som er viktig for å få til et godt organisasjonssamarbeid.

Les mer

Sakte, men ikke forsiktig

I Norges Blindeforbunds innvandrergruppe er terskelen lav for å spørre "kan du si det igjen?". Blindeforbundet starta med et eget tilbud for innvandrere for ti år siden og har gjort seg mange viktige erfaringer på veien mot å utvikle tilbudet de har i dag.

Les mer

Snakker med, ikke til

I Namsos drar både barn og foreldre på sommerleir for å få nye venner. Siden 2009 har Namsos Frivillighetssentral drevet et prosjekt hvor nyankomne flyktninger og norske familier drar på sommerferie sammen.

Les mer

Åpner bygdene med vafler

Målet til Norges Bygdekvinnelag er rausere, åpnere og mer inkluderende bygder. Ved å dele ut vaffelhjerter vil organisasjonen inspirere og aktivisere bygdene rundt om i landet til å gi en varm velkomst til nye tilflyttere. 

Les mer